Portugalski predsjednik raspustio parlament i raspisao prijevremene izbore

Portugalski premijer, socijalista Antonio Kosta je u utorak podnio ostavku povodom naloga za hapšenje šefa njegovog kabineta i jednog od ministara zbog korupcije u postupku davanja koncesije za rudnik litijuma i za fabriku goriva - vodonika

9744 pregleda 0 komentar(a)
Rebelo de Souza, Foto: Reuters
Rebelo de Souza, Foto: Reuters

Portugalski predsjednik Marselo Rebelo de Souza objavio je da se raspušta parlament i sazivaju prijevremeni parlamentarni izbori za 10. mart 2024. godine poslije ostavke premijera Antonija Koste zbog korupcionaškog skandala koji je zahvatio njegovu vladu.

"Opredijelio sam se za raspuštanje parlamenta i sazivanje izbora 10. marta", rekao je konzervativni šef države u televizijskom obraćanju.

Portugalski premijer, socijalista Antonio Kosta je u utorak podnio ostavku povodom naloga za hapšenje šefa njegovog kabineta i jednog od ministara zbog korupcije u postupku davanja koncesije za rudnik litijuma i za fabriku goriva - vodonika.

Istražni sudija istražuje navodne malverzacije, korupciju izabranih zvaničnika i trgovanje uticajem vezano za koncesije za rudnik litijuma blizu sjeverne portugalske granice sa Španijom, i za planove za zelenu fabriku vodonika i centar za podatke u Sinesu, na južnoj obali.

Sudija je izdao nalog za hapšenje za Vitora Eskariju, Kostinog šefa kabineta, gradonačelnika grada Sinesa i još troje ljudi zbog rizika od bjekstva i da bi se zaštitili dokazi, navedeno je u saopštenju iz kancelarije tužioca. Među imenovanim osumnjičenima, kako je navedeno, su ministar infranstrukture Žoa Galamba i šef ekološke agencije te zemlje.

Kosta je rekao da je nevin ali da su pravne vlasti slobodne da ispitaju nešto ako ima sumnje i da niko nije iznad zakona.

Bonus video: