Dogovor o budžetu EU: Više od dvije milijarde eura za fond koji podžava reforme i u državama Zapadnog Balkana

U saopštenju Evropske komisije (EK) pozdravlja se dogovor i navodi da budžet za narednu godinu iznosi 189,4 milijarde eura i da će nastaviti da podržava tekući ekonomski oporavak uz jačanje strateške autonomije Evrope

5534 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropski parlament (EP) i Savjet Evropske unije (EU) postigli su danas dogovor o budžetu EU za 2024. godinu čime se 2,1 milijarda eura dodjeljuje IPA III fondu koji podžava reforme i u državama regiona Zapadnog Balkana.

U saopštenju Evropske komisije (EK) pozdravlja se dogovor i navodi da budžet za narednu godinu iznosi 189,4 milijarde eura i da će nastaviti da podržava tekući ekonomski oporavak uz jačanje strateške autonomije Evrope.

"Zelena i digitalna potrošnja će i dalje biti prioritet kako bi Evropa postala otpornija i prilagođena budućnosti", navodi EK i dodaje će budžet posebno pomoći u rešavanju najhitnijih posljedica krize na Bliskom istoku, u Evropi i njenom susjedstvu.

Budžet predviđa 16,2 milijarde eura za podršku susjedima EU i međunarodnom razvoju i saradnji.

Sporazum uključuje ciljana povećanja programa humanitarne pomoći od 1,9 milijardi eura za rešavanje kriznih situacija širom svijeta.

Za finansiranje NDICI - Globalna Evropa izdvojeno je 11,5 milijardi eura a u fokusu će biti migracije na jugu Evrope, uzroci migracija u Africi i podrška Moldaviji da sprovede neophodne reforme na svom putu proširenja ka EU.

Sredstva od 53,7 milijardi eura idu Zajedničkoj poljoprivrednoj politici i 1,1 milijardu eura Evropskom fondu za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu, za evropske farmere i ribare, ali i za jačanje otpornosti poljoprivredno-prehrambenog i ribarskog sektora i za pružanje neophodnog prostora za krizu menadžmenta.

Za zaštitu životne sredine i klime ide 2,4 milijarde eura , od čega 765 miliona evra za program LIFE za podršku ublažavanju klimatskih promjena i prilagođavanju, i 1,5 milijardi eura za Fond za pravednu tranziciju kako bi se osiguralo da zelena tranzicija funkcioniše za sve.

Budžet za 2024. pomaže u rješavanju najhitnijih potreba kao što su izazovi krize na Bliskom istoku, posebno tako što će za humanitarnu pomoć izdvojiti 250 miliona eura stavljajući ih na brzo raspolaganje.

Bonus video: