DEMONSTRANTE RAZDVAJALI TEŠKO NAORUŽANI POLICAJCI

Berlin: Marš ekstremista u u čast naciste Rudolfa Hesa, okupili se i kontrademonstranti

Portparol policije Karster Miler rekao je za agenciju Asošiejted pres da je policija izdala niz zabrana kako bi osugurala da marš protekne mirno
4 komentar(a)
Ekstremisti, Berlin, Foto: Reuters
Ekstremisti, Berlin, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Više od 500 ekstremista marširalo je danas ulicama Berlina u čast tridesete godišnjice smrti istaknutog naciste Rudolfa Hesa. 

Oko 500 kontrademonstranata takođe se okupilo u berlinskoj oblasti Špandau. Demonstrante su razdvajale stotine teško naoružanih policajaca. 

Portparol policije Karster Miler rekao je za agenciju Asošiejted pres da je policija izdala niz zabrana kako bi osugurala da marš protekne mirno.

Policija je saopštila da demonstranti mogu da marširaju, ali da im nije dozvoljeno da veličaju Hesa. Neonacistima je dozvoljeno da donesu transparente, ali samo jedan na 50 učesnika.

Njemačka policija pokušava da održi ravnotežu između prava na slobodu govora i kretanja, kao i prava na okupljanje kontrademonstranata i stanovnika, navodi agencija AP.

Rudolf Hes je zbog svojih zločina na Nirnberškom sudskom procesu osuđen na doživotnu kaznu. Sproveden je u zatvor Špandau u tadašnjem Zapadnom Berlinu, gdje je izvršio samoubistvo produžnim kablom.