VIDEO Lav lutao ulicama italijanskog grada nakon što je pobjegao iz cirkusa: "Nije imao instinkt da napadne"

Alesandro Grando, gradonačelnik Ladipolija, u blizini Rima, rekao je u subotu stanovnicima da ostanu kod kuće, dok su policija i osoblje cirkusa pokušavali da uhvate životinju, koja je na kraju i uhvaćena nakon što su joj dati data sedativi

14516 pregleda 27 reakcija 1 komentar(a)
Kimba  na ulicama Ladipolija, Foto: Screenshot/Youtube
Kimba na ulicama Ladipolija, Foto: Screenshot/Youtube

Lav je nekoliko sati lutao ulicama italijanskog primorskog grada nakon što je pobjegao iz lokalnog cirkusa, što je navelo aktiviste da pozovu Italiju da zabrani divlje životinje u zabavi, piše britanski list Gardijan.

Alesandro Grando, gradonačelnik Ladipolija, u blizini Rima, rekao je u subotu stanovnicima da ostanu kod kuće, dok su policija i osoblje cirkusa pokušavali da uhvate životinju, koja je na kraju i uhvaćena nakon što su joj dati data sedativi.

Na video snimcima koje su kasnije objavljeni u italijanskim medijima, a koje su očigledno snimili lokalni stanovnici, a nije potvrdio Gardijan, prikazan je odrasli lav kako hoda mračnim i pustim ulicama.

Ali Roni Vasalo, koji je odgovoran za životinje u Roni Roler cirkusu, rekao je da, iako bi pomisao da se suoči sa lavom većinu ljudi uplašila, osmogodišnji Kimba predstavlja malu opasnost.

"Sreo se sa ljudima u okruženju na koje nije navikao... i ništa se nije dogodilo. Nije imao ni na trenutak instinkt da napadne osobu", rekao je on za AFP.

Rekao je da se plašio "da bi neko mogao nauditi životinji, iz straha ili preteranog entuzijazma".

U objavi na Fejsbuku, više od pet sati nakon što je njegova poruka podigla uzbunu, Grando je rekao da su lavu "dati sedativi i da je uhvaćen".

"Sada će ga preuzeti osoblje cirkusa", napisao je, zahvalivši se hitnim službama i volonterima koji su pomogli tokom "ovih sati velike zabrinutosti".

Gradonačelnik je rekao da se nada da će ova epizoda uzburkati savjest i da se konačno može stati na kraj eksploataciji životinja u cirkusima.

Predviđajući pritužbe stanovnika, on je ranije rekao da nije odobrio prisustvo cirkusa sa lavovima u gradu, ali da nema moć da ga blokira.

Vasalo je rekao da je Kimba bio samo pod blagim sedativima i da se probudio skoro odmah, dok su pregledi veterinara zaključili da nije bilo štetnih efekata.

Ali čovjek, čija porodica vodi putujući cirkus, rekao je da su svi bili "veoma potreseni i veoma napeti" nakon bjekstva, za koje se vjeruje da nije bio nesrećan slučaj.

Vasalo je rekao da je lično provjerio kavez sat vremena pre nego što je lav krenuo u šetnju i da je "sve bilo u redu".

On je odbio da komentariše izvještaje o sabotaži, uključujući i da je brava bila nasilno obijena, rekavši da je istraga u toku.

Ali rekao je da se to nikada ranije nije dogodilo i da je "veoma čudno".

Kimba je rođen i odrastao u zatočeništvu, zajedno sa svoja dva brata, Zevsom i Ivanom, i sestrom Majom.

Cirkus je navukao gnijev zagovornika prava životinja, koji kažu da je držanje takvih divljih stvorenja okrutno.

Bonus video: