Velika Britanija: Sunak smijenio Brejverman sa funkcije ministarke unutrašnjih poslova

Sunak je bio pod rastućim pritiskom da otpusti minsitarku Brajverman, ličnost koja izaziva podjele ali je popularna u autoritarnom krilu vladajuće Konzervativne partije

5774 pregleda 2 komentar(a)
Brejverman, Foto: Reuters
Brejverman, Foto: Reuters

Brtianski premijer Riši Sunak danas je smijenio ministarku unutrašnjih poslova Suelu Brejverman koja je izazvala brojne kritike zbog optuživanja policije da je suviše blaga prema propalestinskim demonstrantima.

Vlada je saopštila da Brejverman napušta svoj položaj u okviru rekonstrukcije vlade.

Sunak je bio pod rastućim pritiskom da otpusti minsitarku Brajverman, ličnost koja izaziva podjele ali je popularna u autoritarnom krilu vladajuće Konzervativne partije.

U vrlo neuobičajenom napadu na policiju prošle nedjelje Brejverman je rekla da londonska policija ignoriše kršenje zakona od strane "propalestinskih bandi". Ona je nazvala demonstrante koji pozivaju na prekid vatre u pojasu Gaze nosiocima mržnje.

U subotu su se ekstremno desničarski demonstranti sukobili sa policijom i pokušali da napadnu propalestinski marš organizovan kroz ulice Londona u kome je učestvovalo stotine hiljada ljudi. Kritičari su optužili Brejverman da pomaže da se pojačaju tenzije.

Prošle nedjelje Brejverman je napisala članak za londonski Tajms u kome je rekla da policija favorizuje neke demonstrnte i da djeluje blaže prema propalestinskim demonstrantima i aktivistima za pokret 'Crni životi vrijede', nego prema desničarskim demonstrantima i fudbalskim huliganima.

Članak nije bio unaprijed odobren u kancelariji premijera kao što je uobičajena praksa.

Brejverman, 43-ogodišnja advokatica postala je vođa populističkog krila partije zalažući se za sve oštrije mjere protiv migracije i za rat prema zaštitama ljudskih prava, liberalnim socijalnim vrijednostima.

Kao ministarka unutrašnjih poslova zadužena je za javni red i imigracionu politiku i zalagala se za trenutno zaustavljen vladin plan da se osobe koje stižu u Britaniju čamcima i tu traže azil pošalju u jednom pravcu u Ruandu.

Odluka britanskog Vrhovnog suda oko toga da li je ta politika legalna treba da bude donijeta u srijedu.

Kritičari kažu da se Brejverman pozicionira za vođstvo stranke u unutarpartijskoj trci koja bi mogla da se dogodi ako Konzervativci izgube na izborima koji se očekuju iduće godine.

Ankete mjesecima pokazuju da su Konzervativci 15 do 20 procentnih poena iza Laburista.

Bonus video: