Neočekivani povratak u vladu: Dejvid Kameron, novi ministar spoljnih poslova Velike Britanije

Kameron je došao na mjesto šefa diplomatije umjesto Džejmsa Kleverlija, koji je imenovan za ministra unutrašnjih poslova

21337 pregleda 73 reakcija 0 komentar(a)
Kameron, Foto: Reuters
Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2023. 12:27h

Bivši britanski premijer Dejvid Kameron neočekivano se danas vratio u vladu pošto ga je aktuelni premier Riši Sunak imenovao za ministra spoljnih poslova.

Kameron je došao na mjesto šefa diplomatije umjesto Džejmsa Kleverlija, koji je imenovan za ministra unutrašnjih poslova.

Tome je prethodila smjena dosadašnje ministarke unutrašnjih poslova Suele Brejverman, koja je izazvala gnijev zbog optužbi na račun policije da je previše blaga prema propalestinskim demonstrantima.

Vlada navodi da je Brejverman otišla s funkcije zbog rekonstrukcije kabineta.

Pritisak zbog desničarske ministarke

Sunak je bio pod sve većim pritiskom da smijeni Brejverman, polarizujuću ministarku koja je popularna u autoritarnom krilu vladajuće Konzervativne partije.

U veoma neobičnom napadu na policiju prošle nedjelje, Brejverman je rekla da londonske policijske snage ignorišu kada zakon krši "propalestinska rulja".

Ona je optužila demonstrante koji pozivaju na prekid vatre u Pojasu Gazi za "mržnju".

U subotu su se demonstranti krajnje desnice sukobili sa policijom u Londonu. Kritičari su optužili Brejverman da doprinosi rasplamsavanju tenzija.

Brejverman je i ranije izazivala kontroverze, zauzimajući tvrd stav o imigraciji i redovno komentarišući takozvane kulturne ratove, za koje se smatra da dijele biračko tijelo.

Ubrzo pošto je imenovana na funkciju rekla je da je slanje tražilaca azila u Ruandu njen "san" i "opsesija".

Njen položaj postao je sve manje održivi nakon što je prošle nedjelje napisala eksplozivan novinski članak, očigledno bez Sunakovog odobrenja, optužujući policiju da je pristrasna prema ljevičarima.

Rekonstrukcija Sunakovog kabineta dolazi u vrijeme dok Konzervativna partija u anketama ima dvocifren zaostatak za opozicionim laburistima, s procjenama da će izgubiti na izborima sljedeće godine.

Kameron: Suočavamo se sa zastrašujućim nizom međunarodnih izazova

Kameron je kako prenosi Rojters, nakon što ga je Sunak imenovao za ministra spoljnih poslova, kazao da ga je premijer zamolio da bude njegov ministar spoljnih poslova i da je sa zadovoljstvom prihvatio.

"Suočavamo se sa zastrašujućim nizom međunarodnih izazova, uključujući rat u Ukrajini i krizu na Bliskom istoku. U ovom trenutku dubokih globalnih promjena, rijetko kada je bilo važnije da ova zemlja stane uz naše saveznike, ojača naša partnerstva i osigura da se naš glas čuje. Iako sam bio van političke linije fronta posljednjih sedam godina, nadam se da će mi moje iskustvo – kao konzervativnog lidera jedanaest godina i premijera šest – pomoći da pomognem premijeru da se suoči sa ovim vitalnim izazovima", istakao je Kameron.

On je dodao da je Britanija zaista međunarodna zemlja.

"Naši ljudi žive širom svijeta i naša preduzeća trguju u svakom uglu svijeta. Rad na obezbjeđivanju stabilnosti i bezbjednosti na globalnoj sceni je i od suštinskog značaja i direktno je u našem nacionalnom interesu. Međunarodna bezbjednost je od vitalnog značaja za našu domaću bezbjednost. Iako se možda nisam složio sa nekim pojedinačnim odlukama, jasno mi je da je Riši Sunak snažan i sposoban premijer, koji pokazuje uzorno vođstvo u teškom trenutku. Želim da mu pomognem da obezbijedi sigurnost i prosperitet našoj zemlji. Treba biti dio najjačeg mogućeg tima koji služi Ujedinjenom Kraljevstvu i koji se može predstaviti zemlji kada se održe opšti izbori", kazao je Kameron.

Poručio je da vjeruje u javnu službu.

"To je ono što me je prvo motivisalo da se 1980-ih bavim politikom, da radim u vladi devedesetih, da postanem narodni poslanik 2000-ih i postavim se kao lider stranke i premijer. Britansko ministarstvo inostranih poslova, naša diplomatska služba, naše obavještajne službe i naše sposobnosti za pomoć i razvoj su neke od najboljih dobara te vrste bilo gdje u svijetu. Znam iz vremena kada sam bio na funkciji da imaju briljantne, patriotske i čvrste radne ljude. Dobro ih je vodio Džejms Kleverli, sa kojim se radujem što ću raditi u njegovoj vitalnoj novoj ulozi. Biće nam čast služiti našoj zemlji zajedno sa našim posvećenim osobljem FCDO i pružiti kontinuirano vođstvo i podršku koju zaslužuju", poručio je Kameron.

Bonus video: