Liječenje ukrajinskih vojnika ekstazijem i "magičnim pečurkama": Okretanje nedozvoljenim supstancama

Zbog rata u Ukrajini preispituje se i psihoterapija. Neki stručnjaci smatraju da bi u liječenju PTSP-a trebalo koristiti zabranjene supstance kao što su ekstazi ili različiti psihodelici

13097 pregleda 0 komentar(a)
Ukrajinski vojnici na frontu, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici na frontu, Foto: Reuters

Supstance kao što su LSD (Lysergsäurediethylamid), psilocibin koji „diže“ iz tzv. „magičnih pečuraka“ ili DMT (Dimetiltriptamin), koji se takođe nalazi u biljkama, zabranjene su širom svijeta konvencijom Ujedinjenih nacija iz 1971. godine. Ali, od nakon ruske invazije na Ukrajinu, broj zagovornika tih supstanci za upotrebu u psihoterapiji se povećavao.

S obzirom na to da je u Ukrajini zabilježeno povećanje broja slučajeva ozbiljnih mentalnih oboljenja, psihoterapeuti se sve više okreću tim nedozvoljenim supstancama, posebno kada liječe vojnike koji su bili na frontu i koji zbog toga imaju posttraumatske stresne poremećaje (PTSP). To je za Dojče vele (DW) potvrdilo više osoba za DW u različitim razgovorima.

Legalizacija od strane ukrajinskog parlamenta

Stručnjaci u Ukrajini vrše politički pritisak na tamošnji parlament kako bi se olakšala mogućnost liječenja tim supstancama. Jedna od njih, direktorka Centra za liječenje ratnih veterana Jelena Voznjicina, u izjavi za DW kaže da bi parlament trebalo da „odredi konkretne korake šta bi trebalo da se uradi kako bi terapija uz pomoć psihodelika bila dostupna u Ukrajini“.

Psihodelici, poput kanabisa, na listi su zabranjenih medikamenata i nisu uključeni u protokole liječenja, na primjer PTSP-a. „Želimo to da promijenimo“, kaže Voznjicina.

Ona je uvjerena u uspjeh takvog pristupa, posebno sada, u vrijeme rata u Ukrajini: „Konvencionalna psihoterapijska sesija traje sat, najviše dva. Osobi s psihološkom traumom potrebno je mnogo takvih seansi. Zbog toga se terapija često razvlači na godinu ili dvije.

„Terapija potpomognuta psihodelikom“ mogla bi, tvrdi, da pomogne da se ubrza proces izlečenja. „To je važno zato što se zbog rata suočavamo s komplikovanim slučajevima koji ne mogu da se liječe konvencionalnim tretmanom“, kaže Voznjicina.

Ona ujedno naglašava da „ne liječe psihodelici, već terapija“. Dakle, psihoterapija koja se odvija dok je pacijent pod uticajem lijeka kao što je psilocibin, a koji se nalazi u psihotropnim pečurkama. Ili MDMA, poznatim i kao ekstazi, ketamin ili druge supstance.

Takva terapija se, naglašava ukrajinska ljekarka, mora sprovoditi u medicinskim centrima. Traje do osam sati i zahtijeva kontrolu i nadzor profesionalnih psihoterapeuta.

Lobi za upotrebu droga u terapiji raste

Pristalice i protivnici takvih tretmana oko toga se već duži niz godina sukobljavaju. Pristalice nailaze na oštar otpor tradicionalista – ali lobi za upotrebu droga u psihoterapiji raste, posebno u SAD. Pristalice imaju i moćnog saveznika: organizacije ratnih veterana oružanih snaga SAD. Odjeljenje za boračka pitanja vlade SAD takođe podržava upotrebu MDMA u liječenju PTSP-a. U suštini, stručnjaci očekuju da će takva terapija prvi put dobiti odobrenje već sljedeće, 2024. godine.

To bi bila odluka s potencijalno dalekosežnim posljedicama i za druge, ranije ilegalne supstance. Jer, postavlja se pitanje: zašto bi jedno trebalo da bude odobreno, a drugo da ostane zabranjeno? A činjenica je i da ljekari širom svijeta rade na brojnim studijama o upotrebi tih ranije zabranjenih supstanci.

Legalizacija MDMA u psihoterapiji dobila je zamah objavljivanjem „faze III studije“ u američkom naučnom časopisu „Priroda“ (Nature). Uspješne studije u tzv. fazi III često su posljednji neophodan korak prije nego što se neki lijek odobri. U studiji „bezbjednost i efikasnost“ MDMA zaključuje se da ta supstanca „smanjuje simptome PTSP-a i funkcionalna oštećenja u raznolikoj populaciji s umejrenim do teškim PTSP-om i da se generalno dobro podnosi“.

Istraživanja o tome sprovode se i u Evropi. Evropska agencija za ljekove (EMA) trenutno vodi četiri studije o upotrebi MDMA i jednu o upotrebi LSD-a. Takođe, postoji „jedanaest kliničkih ispitivanja u EU sa psilocibinom“, odgovorio je direktor EMA Imer Kuk prošlog marta u odgovoru na nadstranačko pitanje poslanika Evropskog parlamenta. U pismu se dodaje i sljedeće: Želio bih da vas obavijestim da EMA prepoznaje potrebu da podrži one koji razvijaju psihodelike i na tome radi zajedno s njima.“

Studija sa psilocibinom iz pečuraka u Njemačkoj se privodi kraju

U Njemačkoj će narednog proljeća biti završena studija o terapiji psilocibinom iz pečuraka, takozvanim „Magičnim pečurkama“ (Magic Mushroms). „Testiramo efikasnost i bezbjednost psilocibina u depresiji rezistentnoj na liječenje“, kaže šef istraživačkog tima Gerhard Grinder u intervjuu za DW. Taj psihijatar i psihoterapeut radi inače kao profesor na Medicinskom fakultetu u Manhajmu.

„Ono što sad već mogu da kažem jeste da uočavamo dobre rezultate kod određenog broja pacijenata“, kaže Grinder. Međutim, mnogima to ne pomaže, što je uglavnom zbog činjenice da su ispitanici dugo vremena patili od veoma teške depresije. Zaključak: „Želimo da liječimo ranije faze bolesti“, kaže Grinder.

Dok je upotreba MDMA u terapiji traume ratnih veterana pokazala vidljiv uspjeh, Grinder je kritičan prema upotrebi drugih supstanci. On u razgovoru za DW kaže da MDMA i ne spada u grupu psihodelika. Supstance kao što je psilocibin iz pečuraka „ne koriste se u većini kliničkih studija za posttraumatske stresne poremećaje, jer postoji strah od retraumatizacije“, objašnjava njemački ljekar.

On ujedno kritikuje i terapiju usred rata: „Raditi tako nešto u ratom zahvaćenim zonama, etički je veoma, veoma upitno.“

Bonus video: