Više stotina potresa na Islandu uoči erupcije vulkana, hiljade evakuisane

Gotovo svi od 3.800 stanovnika Grindavika smjestilli su se kod porodica ili prijatelja, a u centrima za evakuaciju je samo od 50 do 70 ljudi, saopštile su spasilačke ekipe

6549 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oko 900 stotina zemljotresa pogodilo je danas južni Island, nakon učestalog podrhtavanja tla proteklih nedjelja, dok se ta država sprema za moguću značajnu erupciju vulkana.

Tokom vikenda je evakusano oko 4.000 ljudi zato što vlasti strahuju da bi lava mogla da izbije na površinu i potencijalno pogodi jedan priobalni grad i geotermalnu trafostanicu.

"Trenutno postoji ogromna neizvjesnost: da li će biti erupcije i ako bude, kakva će biti šteta", rekao je Metju Džejms Roberts, direktor za istraživanje u islandskoj Meteorološkoj službi.

Stanovnici grada Grindavik opisali su kako su evakuisani iz svojih domova u ranim jutarnjim satima u subotu dok se tlo treslo, putevi pucali, a zgrade oštećene.

Island zemljotres
foto: Reuters

Hans Vera, 56-godišnjak rođen u Belgiji koji na Islandu živi od 1999. godine, rekao je da se njegova porodična kuća stalno tresla.

"Niste mogli da budete stabilni, stalno se tresla i nismo mogli da spavamo. Nisu samo stanovnici Grindavika šokirani zbog ove situacije, već cijeli Island", rekao je Vera koji je se preselio u kuću svoje snahe u predgrađu Rejkjavika.

Gotovo svi od 3.800 stanovnika Grindavika smjestilli su se kod porodica ili prijatelja, a u centrima za evakuaciju je samo od 50 do 70 ljudi, saopštile su spasilačke ekipe.

Pojedinim građanima bilo je dozvoljeno da se vrate u grad u nedjelju da bi uzeli dokumenta, ljekove ili prebacili kućne ljubimce, ali im nije bilo dozvoljeno da se sami voze.

"Morate da se parkirate pet kilometara od grada i tamo je bilo 20 ogromnih automobila iz spasilačkog tima, 20 policajaca, bilo je nestvarno, kao ratna zona", opisao je Vera.

Poluostrvo Rejkjanes je vulkansko i seizmičko žarište jugozapadno od prijestonice. U martu 2021. godine, iz pukotine u zemlji veličine od 500 do 750 metara izbila je lava u vulkanskom sistemu Fagradalsfjal. Vulkanska aktivnost u tom regionu trajala je šest mjeseci te godine, a hiljade stanovnika i turista obilazile su područje. U avgustu prošle godine došlo je do tronedjeljne erupcije, kao i u julu ove.

Bonus video: