Španski parlament u četvrtak glasa o ponovnom imenovanju Pedra Sančeza za premijera

Sančez ima rok do 27. novembra da formira još jednu svoju vladu, ili će Parlament automatski biti raspušten i novi izbori raspisani za januar

2426 pregleda 0 komentar(a)
Pedro Sančez, Foto: Reuters
Pedro Sančez, Foto: Reuters

Španski parlament u četvrtak će glasati o ponovnom imenovanju Pedra Sančeza za premijera, a osigurana je apslutnu većinu zahvaljujući poslanicima iz separatističkih katalonskih stranaka u zamjenu za spornu mjeru amnestije.

Rasprava će početi u srijedu a glasanje o povjerenju predviđeno je u četvrtak, rekla je novinarima predsjednica Predstavničkog doma Francina Armengol.

Poslije više nedjelja intenzivnih pregovora, socijalista Sančez koji je na vlasti od juna 2018. godine, uspio je da okupi političke stranke koje predstavljaju većinu poslanika.

Zahvaljujući podršci ekstremne ljevice sa kojom vlada tri godine, baskijskih i katalonskih partija i malom partijom s Kanarskih ostrva, Sančez čija stranka je bila druga na parlamentarnim izborima 23. jula, moći će da računa na glasove 179 poslanika, a apsolutna većina je 176.

Sančez je prošlog četvrtka dobio presudnu podršku sedam poslanika iz katalonske separatističke stranke u zamjenu za obećanje da će se u Parlamentu usvojiti amnestija za separatiste koje gone sudovi zbog učestvovanja u pokušaju secesije Katalonije 2017. godine.

Taj dogovor je duboko podijelio špansko društvo.

Juče su protiv amnestije širom Španije desetine hiljada ljudi demonstrirale na poziv Narodne stranke, glavne stranke opozicione desnice Alberta Nunjeza Feiha koja je gledano pojedinačno dobila najviše glasova na parlamentarnim izborima, ali on krajem septembra nije imenovan za mandatara jer nije sakupio dovoljno podrške u Parlamentu.

Sančez ima rok do 27. novembra da formira još jednu svoju vladu, ili će Parlament automatski biti raspušten i novi izbori raspisani za januar.

Bonus video: