Pistorijus: EU neće ispuniti cilj da Ukrajinu snabdije s milion artiljerijskih granata i projektila do sljedećeg marta

Pistorijusova izjava je prvo javno priznanje visokog zvaničnika iz Evrope da cilj neće biti ispunjen, iako diplomate i zvaničnici već mjesecima privatno izražavaju sumnje u pogledu tog cilja

6017 pregleda 6 komentar(a)
Pistorijus, Foto: Reuters
Pistorijus, Foto: Reuters

Evropska unija (EU) neće ispuniti cilj da Ukrajinu snabdije s milion artiljerijskih granata i projektila do sljedećeg marta, izjavio je u utorak njemački ministar odbrane Boris Pistorijus, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dolazeći na sastanak ministara odbrane EU u Briselu, Pistorijus je takođe doveo u pitanje mogućnost da se u martu ove godine postavi rok od 12 mjeseci.

Pistorijusova izjava je prvo javno priznanje visokog zvaničnika iz Evrope da cilj neće biti ispunjen, iako diplomate i zvaničnici već mjesecima privatno izražavaju sumnje u pogledu tog cilja.

Cilj je postavljen kao odgovor na hitnu i stalnu potrebu Ukrajine za artiljerijskim granatama kalibra 155 milimetara, koje su postale ključni element u njenoj borbi protiv ruskih invazionih snaga dok je sukob prerastao u intenzivan rat iscrpljivanja.

"Nisam obećao milion granata, i to namjerno. Pravo pitanje koje treba postaviti bi bilo da li je milion ikada bio realan cilj", rekao je Pistorijus novinarima.

"Bilo je glasova koji su upozoravali: 'Bolje pazite, milion je lako reći, novca ima, (ali) i proizvodnja mora da postoji'. Ispostavilo se sada da su ovi glasovi upozorenja bili upravu, nažalost", rekao je on.

Ambiciozan cilj

Pojedini zvaničnici su rekli da evropska industrija nije imala proizvodne kapacitete da ispuni cilj, ali su neki takođe tvrdili da ipak vrijedi postaviti ambiciozan cilj koji je podstakao zemlje da postave narudžbine i kompanije da ulažu u povećanje kapaciteta.

Drugi ministri koji su stigli na sastanak nisu išli daleko koliko Pistorijus, ali mu nisu ni protivrječili.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da je Unija obezbijedila više od 300.000 artiljerijskih granata i projektila u okviru prve runde šeme, koja je uključivala isporuku iz zaliha članica EU.

On je rekao da je fokus sada na drugom elementu šeme – da zemlje EU naručuju nove granate u okviru zajedničke inicijative nabavke.

EU je pokušavala da dođe do boljeg uvida u to koliko bi to granata moglo da proizvede, rekao je Borelj.

"To je interakcija između industrije i država članica. Rad je u toku", rekao je on novinarima.

Evropska odbrambena agencija saopštila je krajem septembra da je sedam zemalja EU naručilo municiju u okviru šeme. Nije navela vrijednost ili obim narudžbi, pozivajući se na povjerljivost.

Borelj je sugerisao da je dio problema to što evropska odbrambena industrija izvozi oko 40 odsto svoje proizvodnje u zemlje van EU.

"Možda ono što treba da uradimo jeste da pokušamo da ovu proizvodnju prebacimo na prioritetnu, a to su Ukrajinci", rekao je on.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton rekao je da kompanije koje se bave oružjem napreduju u povećanju proizvodnje.

On je rekao da će biti ispunjen zaseban cilj povećanja evropske proizvodnje granata od 155 milimetara na milion godišnje.

Bonus video: