Danski parlament razmatra o zabrani skrnavljenja Kurana

Počinilac bi mogao da se suoči sa kaznom od dvije godine zatvora

5268 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Danski parlament raspravlja danas o nacrtu zakona o zabrani spaljivanja Kurana, nakon što je nekoliko javnih skrnavljenja muslimanske svete knjige izazvao gnijev u nekoliko muslimanskih država.

Nacrt zakona ima za cilj da izmeni krivični zakon i kriminalizuje "neprikladan tretman, javno ili sa namjerom da akt postane poznat širem krugu, knjige koja ima važan vjerski značaj priznatoj vjerskoj zajednici", napisano je na internet stranici danskog parlamenta.

Počinilac bi mogao da se suoči sa kaznom od dvije godine zatvora.

U periodu od 21. jula do 24. oktobra 2023. godine, u Danskoj su zabilježena 483 spaljivanja knjiga i zastava, prema podacima nacionalne policije.

Predstavljen krajem avgusta, predlog zakona je izmijenjen nakon što je kritikovan da ograničava slobode izražavanja i da postoje poteškoće u primjeni prve verzije.

"Predlog je sužen kako bi se konkretno usmjerio na neprikladan tretman svetih spisa sa značajnim vjerskim značajem", objasnilo je Ministarstvo pravde u saopštenju krajem oktobra.

Zakon je prvobitno trebalo da obuhvati skrnavljenje svih objekata od značajnog vjerskog značaja. Poslije prvog čitanja u parlamentu danas, predlog zakona mora da prouči komisija, a zatim da ga podnese na još dva čitanja prije glasanja.

Bonus video: