Britanski vrhovni sud ocijenio nezakonitim dogovor o protjerivanju migranata u Ruandu

Sudije najvišeg britanskog suda su ocijenile da bi tražioci azila bili pod "pravim rizikom" od lošeg ophođenja prema njima jer bi mogli da budu vraćeni u svoje zemlje porijekla kada jednom stignu u Ruandu

2015 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Britanski Vrhovni sud potvrdio je danas odluku nižeg suda da je ilegalan kontroverzni plan vlade da protjera u Ruandu tražioce azila ako su stigli ilegalno na britansko tle.

Sudije vrhovnog suda su tako odbacile žalbu vlade premijera Rišija Sunaka i potvrdile zaključke apelacionog suda da Ruanda ne može da se smatra sigurnom trećom zemljom, prenosi agencija Frans pres.

Sudije najvišeg britanskog suda su ocijenile da bi tražioci azila bili pod "pravim rizikom" od lošeg ophođenja prema njima jer bi mogli da budu vraćeni u svoje zemlje porijekla kada jednom stignu u Ruandu.

Britanija i Ruanda potpisali su sporazum u aprilu 2022. godine prema kome treba da pošalju neke migrante koji stižu u Britaniju preko Lamanša u Ruandu, gdje bi njihove molbe za azil bile procesuirane i, ukoliko budu prihvaćene, tamo bi mogli da ostanu, prenosi AP.

Britanska vlada smatra da bi politika sa Ruandom odvratila ljude od rizikovanja života pri prelazu Lamanša i zaustavila bande krijumčara ljudi. Opozicioni političari, grupe za podršku izbjeglicama i organizacije za ljudska prava smatraju da je plan neetički i nesprovodiv.

Niko još nije poslat u Ruandu prema tom planu, pošto su uslijedile žalbe protiv plana u sudovima.

Čitajući jednoglasnu odluku sudija, predsjednik Vrhovnog suda Robert Rid rekao je da se ne može osloniti na Ruandu da će održati obećanje da neće biti lošeg ophođenja prema tražiocima azila poslatim iz Britanije.

On se pozvao na slab učinak zemlje u poštovanju ljudskih prava, uključujući prisilne nestanke i mučenja, i praksu "vraćanja", odnosno slanja migranata nazad u njihove zemlje porijekla gdje mogu biti u rizičnom položaju.

Let kojim se obavljala prva deportacija zaustavljen je u posljednjem trenutku u junu 2022. godine kada je Evropski sud za ljudska prava intervenisao.

U decembru prošle godine Viši sud u Londonu presudio je da je plan sa Ruandom nelegalan, i da vlada mora da razmotri pojedinačne okolnosti svakog slučaja prije nego što bilo koga stavi u avion.

Apelacioni sud u junu je podržao žalbu tražilaca azila iz zemalja uključujući Siriju, Vijetnam i Iran. Sud je presudio da je plan nezakonit zato što Ruanda nije "bezbjedna treća zemlja" i postoji rizik da bi migranti koji su tamo poslati bili vraćeni uzemlje iz kojih su pobjegli.

Protiv te odluke se vlada žalila Vrhovnom sudu, i na ročištu prošlog mjeseca iznela argumente da je u potpunosti procijenila rizike i da bi osigurala da se vlada Ruande drži dogovora o zaštiti prava migranata.

Za politiku sa Ruandom se zalagala bivša ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman koju je Sunak smijenio u ponedjeljak oko niza neumjerenih izjava koje su odstupale od vladinog stava. U nedjeljama prije svoje smjene ona je opisivale migrante kao "uragan" koji je krenuo na Britaniju, rekla da je život beskućnika "izbor načina života" i optužila policiju da je suviše blaga prema propalestniskim demonstrantima.

Ona je pozvala Britaniju da istupi iz Evropske konvencije o ljudskim pravima ukoliko se blokira plan sa Ruandom.

Bonus video: