DW: Rusija plaćala poznatog njemačkog novinara

Njemački novinar i autor Hubert Zajpel - poznat po izvještavanju iz Rusije i intervjuima sa Putinom - primio je stotine hiljada eura iz Rusije kao „sponzorska sredstva“, prenose mediji

3268 pregleda 1 komentar(a)
Zajpel, Foto: Printscreen YouTube
Zajpel, Foto: Printscreen YouTube

Prema izvještajima medija, nemački novinar i Putinov biograf Hubert Zajpel navodno je primio stotine hiljada eura od Rusije, a da o tome nije obavijestio medijske kuće za koje radio, među kojima su i NDR, ZDF i Špigel .

Pozivajući se na povjerljive dokumente sa Kipra, nedjeljnik „Špigel" i Drugi program njemačke televizije (ZDF) izvještavaju da je poznati njemački novinar Hubert Zajpel - marta 2018. sklopio „sponzorski ugovor" vrijedan 600 000 eura - kako bi „pisao knjigu o politici u Ruskoj Federaciji".

Velikodušni sponzor je ofšor firma sa Britanskih Djevičanskih ostrva, „De Vere Worldwide Corporation". Vlasnik sponzorske firme u jednom od poreskih rajeva je ruski oligarh Aleksej Mordašov. Zbog bliskosti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Mordašov je poslije ruskog napada na Ukrajinu dospio pod udar sankcija Evropske unije.

„De Vere Worldwide Corporation" navodi da je željela da tom sumom „potpomogne razvoj projekta", prenosi Špigel, kao i da je „knjiga trebalo da bude objavljena 2019". Postoje naznake da ovo nije prvi ovakav sponzorski ugovor. Naime, rukopisna bilješka na ugovoru do kojeg su došli novinari ukazuje na sličan ugovor za prvu Zajpelovu knjigu o Putinu, objavljenu 2015.

Zajpel, novinar kojem Putin vjeruje

Njemački novinar je godinama bitno uticao na sliku koju Njemci imaju o Vladimiru Putinu - i više puta ga je intervjuisao.

Napisao je Putinovu biografiju koja je 2015. u Njemačkoj izašla pod naslovom „Putin, unutrašnji uvidi u moć". Šest godina kasnije je uslijedila knjiga „Putinova moć. Zašto je Evropi potrebna Rusija."

Obe knjige objavio je ugledni izdavač iz Hamburga (Hoffmann und Campe). Izdavač je dao saopštenje u kojem se kaže da nije ništa znao o uplatama iz Rusije i najavio je preispitivanje cijelog slučaja. Osim toga, u saopštenju se kaže da je zbog aktuelnog izvještavanja odlučeno „da se knjiga više ne nudi u prodaji".

Na sajtu Drugog programa njemačke televizije (ZDF) sa kojim je Zajpel takođe sarađivao prije petnaestak godina, u tekstu o ovom slučaju kaže se: „Milioni Njemaca vide ruskog predsjednika Zajpelovim očima".

Za NDR - portret Putina, intervju sa Snoudenom

I sjevernonjemačka televizija (NDR) u okviru javnog servisa ARD je intenzivno sarađivala sa Zajpelom. Za ovu medijsku kuću njemački novinar je 2012. godine napravio televizijsku dokumentarnu emisiju „Ja, Putin – jedan portret" u kojoj prikazuje državnika koji se neumorno brine o svojoj velikoj zemlji".

Dvije godine kasnije Zajpel je pred uključenim kamerama razgovarao sa Vladimirom Putinom u Moskvi.

A uspio je da snimi i intervju sa čuvenim američkim uzbunjivačem Edvardom Snoudenom koji je dobio azil u Moskvi. Za taj intervju Zajpel je dobio uglednu njemačku televizijsku nagradu.

Medijska kuća NDR za koju je njemački novinar posljednji put radio 2019. smatra da se radi o sukobu interesa. Zajpel je prema tumačenju menadžmenta medijske kuće morao da te ugovore prijavi televizijskoj produkcionoj firmi za koju radi emisije sa istom tematikom.

„Postoji sumnja da smo mi a time i naši gledaoci smišljeno obmanuti. To ćemo sada provjeriti i razmišljamo o pravnim koracima", rekao je generalni direktor NDR-a Joahim Knut.

„Postupke u vezi sa naručivanjem i realizacijom dokumentaraca koje je Hubert Zajpel snimio za NDR, temeljno ćemo preispitati. Uspjelo nam je da za ovo pridobijemo bivšeg glavnog i odgovornog urednika „Špigla" Štefana Klusmana".

Priznanje, ali…

Ovo je prvi otkriveni slučaj u kojem uticajni zapadni novinar dobija velikodušne i prije svega tajne sume novca od ruske elite okupljene oko predsjednika Putina.

Zapel je 2021. U jednom televizijskom intervjuu negirao postojanje finansijske podrške za njegov rad o Rusiji.

U međuvremenu je ovaj novinar priznao da je na osnovu dva „sponzorska ugovora" primio novac od Alekseja Mordašova i pojasnio da je taj novac bio namijenjen projektima pisanja dvije knjige.

On negira uticaj tog novca na svoj novinarski rad, ukazujući na klauzulu iz ugovora prema kojoj on „nema obaveza" prema sponzoru što se tiče samog projekta, odnosno „sadržaja i kompozicije knjige".

„Cyprus Confidential"

Za sada je izvjesno da je jedan od najuglednijih njemačkih televizijskih novinara i autora Hubert Zajpel prećutkivanjem primanja stotina hiljada eura iz Putinovog okruženja iz temelja uzdrmao svoju novinarsku reputaciju.

Prema navodima nedjeljnika „Špigel" i Drugog programa njemačke televizije (ZDF) „sponzorski ugovori" su otkriveni u međunarodnom istraživačkom novinarskom projektu „Cyprus Confidential", u kojem se radi o sumnjivim poslovima na Kipru.

Bonus video: