Demonstracije u Madridu protiv premijera Sančeza; Feiho: Biti na vlasti je jedno a biti u pravu je drugo

Maršu, koji su zvanično organizovale nevladine organizacije, prisustvovali su i opozicioni lideri među kojima su bili predsednik Narodne partije Alberto Nunjez Feiho i lider Voks-a Santjago Abaskal

3112 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Više od 170.000 demonstranata okupilo se danas u Madridu kako bi izrazilo nezadovoljstvo politikom premijera Pedra Sančeza.

Sančez je juče položio zakletvu i započeo novi mandat na mjestu predsjednika španske vlade, a demonstranti se protive njegovom dogovoru sa katalonskim i baskijskim partijama koje su mu obećale podršku u zamjenu za amnestiju katalonskih separatista.

Iako je Narodna partija tijesno pobijedila Sančezovu Socijalističku partiju na izborima, nije bila u stanju da obezbijedi podršku parlamenta za formiranje vlade čak ni uz podršku krajnje desničarske stranke Voks i drugih manjih grupa, prenosi britanski list Gardijan.

Sančezova odluka da pristane na predloženu amnestiju, kojoj se protivio uoči izbora, razbješnjela je njegove političke protivnike, koji su ga optužili za licemjerje, cinično manevrisanje i stavljanje sopstvenog političkog opstanka ispred interesa zemlje.

Maršu, koji su zvanično organizovale nevladine organizacije, prisustvovali su i opozicioni lideri među kojima su bili predsednik Narodne partije Alberto Nunjez Feiho i lider Voks-a Santjago Abaskal.

Na demonstracije održane kod madridske fontane, pozvalo je više od 100 grupa i udruženja.

Policija je morala da zatvori glavnu ulicu u glavnom gradu kako bi spriječila stotine demonstranata, koji su se poslije protesta uputili ka rezidenciji premijera, stigne do palate Monoklo.

Neki demonstranti nosili su plakate sa natpisima "Izdajnici" i "Ne u moje ime" a skandirali su pozive da Sančez podnese ostavku uz uzvike "Živjela Španija".

Nunjez Feiho ponovo je optužio Sančeza da je prevario španski narod kako bi ostao na vlasti.

"Nažalost, nalazimo se u veoma teškom trenutku i demokratija je u opasnosti. Biti na vlasti je jedno a biti u pravu je drugo", rekao je on.

U zamjenu za podršku novoj vladi, Sančez i njegovi socijalisti pristali su na sporazum o amnestiji za oko 400 političara i aktivista koji su bili uključeni u kampanju za nezavisnost Katalonije koja je kulminirala nemirima, političkom krizom i organizovanjem referenduma za nezavisnost 2017. godine.

Bonus video: