Vojna uprava Kijeva: Rusija napala dronovima

"Neprijateljske bespilotne letjelice su lansirane u više grupa i napale su Kijev u talasima, iz različitih pravaca, istovremeno stalno mijenjajući vektore kretanja duž rute", rekao je Sergej Popko, šef vojne administracije Kijeva

6248 pregleda 3 komentar(a)
Kijev, Foto: Reuters
Kijev, Foto: Reuters

Rusija je pokrenula nekoliko talasa napada dronovima na Kijev rano 19. novembra, drugu noć zaredom, pojačavajući napade na ukrajinsku prijestonicu poslije nekoliko nedjelja pauze, saopštila je gradska vojna uprava, prenosi agencija Rojters.

"Neprijateljske bespilotne letjelice su lansirane u više grupa i napale su Kijev u talasima, iz različitih pravaca, istovremeno stalno mijenjajući vektore kretanja duž rute", rekao je Sergej Popko, šef vojne administracije Kijeva u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Zbog toga je u prijestonici nekoliko puta objavljivana uzbuna za vazdušni napad", dodao je on.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da su njeni sistemi protivvazdušne odbrane uništili 15 od 20 ruskih dronova "Šahed" iznad regiona Kijeva, Poltave i Čerkasija.

Nije bilo prvih izvještaja o "kritičnoj šteti" ili žrtvama, rekao je Popko ranije. On je takođe rekao da je blizu 10 dronova oboreno iznad Kijeva i njegovih predgrađa.

Guverner Čerkasija Ihor Taburec napisao je na Telegramu da su ruševine "malo oštetile" pet kuća, ali da nema povrijeđenih.

Guverner kijevske oblasti Ruslan Kravčenko rekao je da je u regionu oštećen infrastrukturni objekat. Žrtava nije bilo.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri ove izvještaje. Nije bilo komentara iz Rusije.

Rusija je počela da izvodi udare na energetsku, vojnu i transportnu infrastrukturu Ukrajine u oktobru 2022. godine, šest mjeseci nakon što moskovske trupe nisu uspjele da zauzmu prijestonicu i povukle se na istok i jug Ukrajine.

Prošle zime Rusija je izvršila udar na Ukrajinu stotinama projektila i dronova ostavljajući milione bez struje, grijanja i vode tokom najhladnijih mjeseci u godini.

Poslije pauze od 52 dana, Moskva je ovog mjeseca nastavila sa vazdušnim udarima na Kijev. U subotu su ukrajinski zvaničnici rekli da su svi dronovi koji su krenuli ka Kijevu uništeni, ali da su neki pogodili infrastrukturne objekte u drugim djelovima Ukrajine.

Predsjednik Volodimir Zelenski i drugi zvaničnici upozorili su da će Rusija nastaviti bombardovanja ukrajinske civilne infrastrukture tokom zimskih mjeseci.

Bonus video: