Ukrajinski tinejdžer, koji je odveden u Rusiju iz okupiranog Marijupolja, vraća se u Ukrajinu

Jermohin, siroče iz ukrajinskog grada Marijupolja koje su moskovske trupe zarobile tokom prve godine rata, odveden je u Rusiju i smešten u hraniteljsku porodicu u Moskovskoj oblasti

16498 pregleda 2 komentar(a)
Bogdan Jermohin, Foto: Reuters
Bogdan Jermohin, Foto: Reuters

Ukrajinski tinejdžer koji je tokom rata odveden u Rusiju iz okupiranog grada Marijupolja i spriječen da napusti zemlju ranije ove godine vratio se u Ukrajinu u nedjelju, piše Rojters.

Bogdan Jermohin, koji je u nedjelju napunio 18 godina, apelovao je ovog mjeseca na predsjednika Volodimira Zelenskog da mu pomogne da ga vrati u Ukrajinu. U martu je pokušao preko Bjelorusije da napusti Rusiju za Ukrajinu, ali je zaustavljen i vraćen nazad.

Ukrajina kaže da je 20.000 djece ilegalno prebačeno u Rusiju od potpune invazije 24. februara 2022. godine, a neka su data na usvajanje. Kijev kaže da je riječ o ratnom zločinu, što je Rusija demantovala, koja kaže da je štitila djecu u ratnoj zoni.

Siroče smješteno u hraniteljsku porodicu kod Moskve

Jermohin, siroče iz ukrajinskog grada Marijupolja koje su moskovske trupe zarobile tokom prve godine rata, odveden je u Rusiju i smješten u hraniteljsku porodicu u regionu Moskve.

U nedjelju su dopisnici Rojtersa u Kortelisiju, ukrajinskom selu u blizini granice sa Bjelorusijom, vidjeli da je Jermohin u kombiju odvezen u Ukrajinu sa granice. Upitan da li mu je drago što se vratio u Ukrajinu, Jermohin je rekao „da“.

„Bili smo u stalnom kontaktu sa Bogdanom i on je već u Ukrajini sa svojim rođakom“, napisao je Andrij Jermak, šef kabineta predsjednika u telegramu, najavljujući povratak.

Marijam Lambert iz holandske nevladine organizacije "Orphans Feeding Foundation" (Fondacija za hranjenje siročadi) rekla je za Rojters da od avgusta rade sa ukrajinskim ombudsmanom za ljudska prava i kancelarijom Zelenskog na povratku djece deportovane u Rusiju, uključujući Jermohina.

Njegov advokat Katerina Bobrovska rekla je da je Jermohinu rečeno da se sljedećeg mjeseca javi u regrutnu kancelariju u blizini Moskve i upozoreno da bi mogao da bude regrutovan u rusku vojsku.

U saopštenju, ruski komesar za djecu Marija Lvova-Belova rekla je da je pozvan da ažurira svoju vojnu registraciju i da „svi ruski građani njegovih godina dobijaju pozive te vrste“.

Lvova-Belova je rekla da je Jermohin napustio Rusiju u subotu avionom za Minsk na putu za Ukrajinu i da je u bjeloruskoj prijestonici sreo rođaka. Ona je priznala da je Jermohin želio da se ponovo spoji sa svojim rođakom.

Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu izdao je u martu nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući njega i Lvovu-Belovu za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine djece iz Ukrajine.

Kremlj kaže da Moskva ne priznaje jurisdikciju MKS-a i da je odbacila optužbe.

Prevod: Al.H.

Bonus video: