Rusija raspisala potjernicu za ukrajinskom pobjednicom Evrovizije Džamalom

Jamaladinova, koja nastupa pod umjetničkim imenom Džamala, tatarskog je porijekla, sa Krima

4046 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube/Eurosong
Foto: Screenshot/Youtube/Eurosong

Rusija je raspisala potjernicu za pjevačicom Susanom Jamaladinovom koja je 2016. kao predstavnica Ukrajine pobijedila na takmičenju Pjesma Evrovizije.

Ruski državni mediji prenijeli su da se u bazi podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije navodi da je pjevačica tražena zbog kršenja krivičnog zakona.

Nezavisni portal Mediazona prenio je da je Jamaladinova optužena na osnovu prošle godine usvojenog zakona koji kriminalizuje "namjernu distribuciju lažnih informacija" o operacijama ruskih oružanih snaga u inostranstvu.

Jamaladinova, koja nastupa pod umjetničkim imenom Džamala, tatarskog je porijekla, sa Krima.

Pobijedila je na Evroviziji 2016. sa pjesmom "1944", što je godina kada je Sovjetski Savez masovno deportovao krimske Tatare.

Dvije godine prije njene pobjede, 2014. godine, Rusija je anektirala Krim, što većina država u svijetu smatra nelegitimnim.

Iako Rusija i Sovjetski Savez nisu direktno pomenuti u tekstu pjesme, Rusija je protestovala zbog toga što je "1944" bila dozvoljena na takmičenju, rekavši da je time prekršeno pravilo po kojem nije dozvoljen politički kontekst u pjesmama koje se takmiče na Evroviziji.

Bonus video: