Italijanski sud osudio 207 članova mafijaške organizacije 'Ndrangeta' na 2.100 godina zatvora

Suđenje je priređeno u teško obezbijeđenom, posebno izgrađenom dijelu industrijskog parka u Lamecia Terme, toliko velikom da su duž sale video-ekrani bili okačeni za plafon da bi oni koji su pratili proces uopšte mogli da vide učesnike suđenja u čelu sale

8084 pregleda 2 komentar(a)
Sa jednog od ranijih suđenje mafijaškoj organizaciji "Ndrangeta", Foto: Reuters
Sa jednog od ranijih suđenje mafijaškoj organizaciji "Ndrangeta", Foto: Reuters

Italijanski sud je danas na ukupno 2.100 godina zatvora osudio 207 ljudi optuženih zbog pripadnosti u italijanskom "sindikatu organizovanog kriminala" " 'Ndrangeti" - jednoj od najmoćnijih, najbogatijih i najvećih bandi za krijumčarenje droge na svijetu.

Bilo je potrebno više od sat i 40 minuta da se pročita presuda suda, uključujući oslobađajuću presudu za 131 optuženog. Suđenje je bilo u betonskoj sudnici obezbijeđenoj kao bunker u južnom regionu Kalabrije, gdje je ta mafijaška organizacija prvobitno djelovala.

"'Ndrangeta" je tiho stekla moć u Italiji i inostranstvu pošto je sicilijanska mafija izgubila uticaj i sada kalabrijska organizacija drži gotovo monopol na uvoz kokaina u Evropu, kažu tužioci koji su vodili istragu u južnoj Italiji. Ta organizacija ima baze u Sjevernoj i Južnoj Americi i aktivna je u Africi, tvrde italijanski tužioci, a ličnosti " 'Ndrangete" su uhapšene posljednjih godina širom Evrope i Brazila i Libana.

Optuženi su bili optuženi za trgovinu drogom i oružjem, iznudu i mafijaško udruživanje, a drugi su optuženi da su bili saučesnici.

Optužbe su proizašle iz istrage 12 klanova povezanih sa osuđenim "bosom 'Ndranghete' ". Ta centralna ličnost, Luiđi Mankuzo, odležao je 19 godina u italijanskom zatvoru zbog rukovođenja, kako tvrde istražitelji, jednom od najmoćnijih kriminalnih porodica " 'Ndrangete" u oblasti Vibo Valentia.

Vinćenco Kapomola, zamjenik glavnog tužioca Katancara, rekao je da je "infiltracija kriminalne organizacije u provinciju Vibo Valentija bila tako duboko ukorijenjena i tako raširena, toliko alarmantna, toliko uznemirujuća da mislim da nije postojao aspekt društveno-ekonomskog života bez sile zastrašivanja te opasne zločinačke organizacije".

Đuzepe Di Renco, branilac nekoliko optuženih, međutim, primijetio je da je više od trećine prvobitnih optuženih potpuno oslobođeno, dok su ostali proglašeni nevinim po nekim tačkama. On je rekao da slučaj nema "kohezivnu nit".

Ali bivši glavni tužilac Katancara koji je pokrenuo istragu, Nikola Grateri, rekao je da suđenja za mafiju često moraju da "široko zabace mrežu" zbog same prirode načina na koji kriminalni sindikati funkcionišu, infiltrirajući se u široke djelove društva.

Suđenje je priređeno u teško obezbijeđenom, posebno izgrađenom dijelu industrijskog parka u Lamecia Terme, toliko velikom da su duž sale video-ekrani bili okačeni za plafon da bi oni koji su pratili proces uopšte mogli da vide učesnike suđenja u čelu sale.

Zasnovana skoro u potpunosti na krvnim vezama, " 'Ndrangeta" je decenijama bila suštinski imuna na "pokajnike" - osobe iznutra koje bi svjedočile, ali ipak su vremenom iz njenog vrha državi stizali sve značajniji dokazi zlodjela. Na sadašnjem suđenju bio je i jedan Mankuzov rođak.

Nekoliko desetina doušnika je iz " 'Ndrangete", a drugi su ranije bili u sicilijanskoj "Koza nostri".

Uprkos velikom broju optuženih, suđenje nije bilo najveće u Italiji u kojem su učestvovali navodni mafijaši.

Još 1986. godine je protiv 475 navodnih članova sicilijanske mafije suđeno u slično izgrađenoj sudnici - "tvrđavi" u Palermu. Postupak je donio više od 300 osuđujućih presuda i 19 doživotnih zatvora. To suđenje je pomoglo da se otkriju mnoge brutalne metode i ubilačke strategije najvećih mafijaških bosova tog ostrva, uključujući senzacionalna ubistva u oblasti Palerma tokom godina borbe za vlast.

Suprotno tome, cilj suđenja " 'Ndrangeti" je bio da se kazne oni koji su učestvovali u dosluhu mafijaša i lokalnih političara, državnih zvaničnika, biznismena i članova "tajnih loža" da bi se pokazalo koliko je sindikat duboko ukorijenjen u Kalabriji.

Preplavljena prihodima od trgovine kokainom, " 'Ndrangeta" je progutala hotele, restorane, apoteke, prodavnice automobila i druge poslove širom Italije, posebno u Rimu i na bogatom sjeveru zemlje, otkrile su krivične istrage.

Kupovina se proširila širom Evrope dok je sindikat pokušavao da "opere" nezakonite prihode i da zaradi "čist" novac vodeći legitimne poslove, uključujući sektore turizma i ugostiteljstva, tvrde istražitelji.

Bonus video: