Evropska komisija kritikovala Francusku, Hrvatsku, Belgiju i Finsku zbog prekomjerne potrošnje

EK svakih šest mjeseci prenosi koje su budžetske putanje za 20 zemalja članica eurozone. Ona je danas saopštila svoje mišljenje o nacrtu budžeta za 2024. godinu

4771 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija procijenila je dana da Francuska i još tri zemlje (Belgija, Hrvatska, Finska) "rizikuju da ne budu u skladu sa preporukama budžeta EU" za sljedeću godinu, zbog prevelike javne potrošnje.

Te četiri zemlje su pozvane da "preduzmu neophodne mjere" za poštovanje evropskih ograničenja, izjavio je danas novinarima komesar za privredu Paolo Đentiloni (Gentiloni).

EK svakih šest mjeseci prenosi koje su budžetske putanje za 20 zemalja članica eurozone. Ona je danas saopštila svoje mišljenje o nacrtu budžeta za 2024. godinu.

Francusko Ministarstvo finansija sa svoje strane je saopštilo da je budžet u skladu sa smanjenjem javnog deficita, očekivanog na 4,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Taj deficit mora biti smanjen na tri odsto od 2027. godine, što je granica koju je postavio Pakt za stabilnost, budžetski dogovor zemalja zone eura.

U zoni eura, nijedan nacrt budžeta za 2024. ne predstavlja "ozbiljan rizik" od nepoštovanja Pakta, takođe je podvukla EK.

Bonus video: