Minimalna zarada u Mađarskoj raste 15 odsto

Vlada premijera Viktora Orbana obećala je da će naredne godine oživjeti ekonomiju uglavnom povećanjem potrošnje, koja je ove godine oslabila pošto su se domaćinstva suočila sa inflacijom koja je u prvom kvartalu dostigla vrhunac od preko 25 odsto godišnje, što je najviša stopa u Evropi

3052 pregleda 1 komentar(a)
Budimpešta (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Budimpešta (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Mađarski poslodavci i sindikati postigli su dogovor o povećanju minimalne zarade 15 odsto, sa planom stupanja na snagu od narednog mjeseca, saopštio je ministar za ekonomski razvoj Marton Nađ.

Nađ je naveo u saopštenju da će takozvani garantovani minimalac porasti deset odsto prema sporazumu, a Vlada želi da se realne plate povećaju četiri do pet odsto naredne godine, dok se inflacija usporava.

On je napomenuo da je cilj Vlade da održi “dinamičan rast plata”, prenosi Capital.ba.

Vlada premijera Viktora Orbana obećala je da će naredne godine oživjeti ekonomiju uglavnom povećanjem potrošnje, koja je ove godine oslabila pošto su se domaćinstva suočila sa inflacijom koja je u prvom kvartalu dostigla vrhunac od preko 25 odsto godišnje, što je najviša stopa u Evropi.

Očekuje se da će inflacija usporiti na oko sedam odsto do kraja godine, ali podaci o maloprodaji za sada ne pokazuju povećanje potrošnje.

Ekonomija bi se ove godine mogla smanjiti ili u najboljem slučaju stagnirati, pokazuju najnoviji Vladini podaci.

Bonus video: