Zelenski: Na Samitu EU u decembru očekujemo odluku o početku pregovora o pristupanju

"Učiniću sve što je u mojoj moći da ubijedim svoje kolege da nam je potrebna odluka u decembru", rekao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i dodao da ne krije da će sljedeći samit biti "težak"

6830 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas izjavio u Kijevu da želi "rezultat" na Evropskom samitu u decembru, na kojem će biti donijeta procjena da li je Ukrajina spremna da počne pregovore o prijemu u Evropsku uniju (EU).

"U decembru očekujemo rezultat - političku odluku o početku pregovora" o pristupanju, izjavio je Zelenski na konferenciji za novinare zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i predsjednicom Moldavije Majom Sandu.

"Učiniću sve što je u mojoj moći da ubijedim svoje kolege da nam je potrebna odluka u decembru", rekao je Mišel i dodao da ne krije da će sljedeći samit biti "težak".

Evropska komisija je početkom novembra ocijenila da Ukrajina može da počne pregovore o pridruživanju EU, ali će se o tome raspravljati na samitu sredinom decembra.

Zelenski je tražio od EU da bude "konkretna i precizna" i da procijeni sav napredak koji je Ukrajina već ostvarila na putu ka pridruživanju EU.

Evropska komisija je ocenila da je više od 90 odsto posla već urađeno. EU je od Ukrajine tražila reforme posebno radi jačanja vladavine prava, suzbijanja korupcije i moći oligarha.

"Uradili smo sve što smo mogli, a i ostalo će biti urađeno", rekao je Zelenski i dodao da je Parlament glasao za reforme u skladu sa zahtjevima EU i da će njegova zemlja ispuniti "uslove" koji bi bili postavljeni.

Evropska unija ima "moralnu dužnost" i njena je "strateška odgovornost" da pruži pozitivan odgovor Ukrajini, rekao je Mišel.

Neke države EU su, međutim, opreznije prema toj velikoj poljoprivrednoj zemlji s 40 miliona stanovnika i strahuju od destabilizacije koju bi moglo izazvati njeno pridruživanje.

Prihvatajući Ukrajinu i Moldaviju koja je takođe dobila "zeleno svjetlo" Komisije kada i Kijev, EU pravi "stratešku investiciju u mir", rekao je Mišel.

Predsjednica Moldavije je naglasila da EU ne treba da zbog situacije u Pridnjestrovlju napravi razlog za neotvaranje pregovora s Kišinjevom.

Ta proruska separatistička teritorija koja se graniči sa Ukrajinom se otcijepila od Moldavije 1990-ih, i tamo su stacionirane ruske trupe.

Bonus video: