"Nekoliko sati prije nego što je proglasio pobunu, Prigožin tajno planirao govor u Dumi da povrati Putinovu naklonost"

Tekst medija The Moscow Times o stradalom lideru Vagnerovih plaćenika

60733 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Uveče 23. juna, vođa Vagnerovih plaćenika Jevgenij Prigožin spremao se da izda naređenje svojim ljudima da umarširaju u Moskvu i zahtijevaju smjenu ruskog vojnog rukovodstva poslije mjeseci rasta tenzija.

U međuvremenu, u impozantnom staljinističkom štabu Državne dume nekoliko stotina metara od Kremlja odvijao se naizgled neupadljiv događaj — događaj koji je umalo postao politički skandal bez presedana, piše The Moscow Times.

Oko 17 časova, nekoliko desetina ljudi okupilo se na okruglom stolu u Maloj sali Državne dume.

Sergej Mironov, šef partije Pravedna Rusija – Patriote – za istinu i dugogodišnji saveznik predsjednika Vladimira Putina, otvorio je sjednicu snimljenom video porukom koju je pratilo nekoliko drugih poslanika i funkcionera.

Poslanici su u svojim govorima kritikovali nedovoljnu podršku Moskve mobilisanim i dobrovoljcima koji se bore u Ukrajini, predlažući uvođenje državnih obveznica i državnog monopola na alkohol kako bi se povećalo finansiranje vojske.

Prigožin je tajno planirao da prisustvuje toj sjednici, kako bi sa govornice Državne dume iznio oštru kritiku ruskog vojnog vrha u posljednjem pokušaju da povrati Putinovu naklonost — ali su njegovi planovi otkazani u posljednjem trenutku, piše The Moscow Times.

Te planove, kako se navodi, objelodanila je osoba bliska Prigožinu i njegovim planovima, kao i izvor u Državnoj dumi, pod uslovom anonimnosti. Tu informaciju potvrdila je osoba bliska rukovodstvu partije Pravedna Rusija, navodi list.

„Htio je da iznese čitav niz problema sa SVO [specijalnom vojnom operacijom“], sa Ministarstvom odbrane, o stvarnom broju žrtava među našim borcima, itd“, rekla je ta osoba za ruski medij. "Njegovi pomoćnici su pripremali njegovu posjetu."

Sa početkom potpune invazije na Ukrajinu u februaru 2022. i povećanom Vagnerovom ulogom na liniji fronta, Prigožinov uticaj je brzo rastao i dramatično dostigao vrhunac. Ubrzo je postao jedna od najvidljivijih javnih ličnosti Rusije.

Do juna 2023. njegova popularnost kod Rusa dostigla je rekordan nivo. On se našao na petom mjestu — poslije Putina, ministra spoljnih poslova, odbrane i premijera — na rangiranju ličnosti od najvećeg povjerenja ruske javnosti, prema anketnoj agenciji Romir.

Međutim, njegov sve veći uticaj i agresivan način poslovanja izazvali su i pogoršali sukobe sa ruskom vojskom, kao i sa pripadnicima ruske elite. Među njima su bili Jurij Kovalčuk, Putinov prijatelj iz detinjstva i glavni akcionar banke Rossiia; Federalna služba bezbjednosti (FSB); i Sergeja Kirijenka, prvog zamjenika Putinovog šefa kabineta i nadzornika unutrašnje politike, objavila je nezavisna medijska kuća IStories krajem 2022, podsjeća The Moscow Times.

Mediji pod kontrolom Kremlja dobili su naredbu od početka 2023. da ograniče koliko često pominju Prigožina, posebno kada su njegove izjave o nestašici municije Vagnera postale agresivnije, izvijestila je nezavisna novinska agencija Viorstka krajem februara.

Do kasnog proljeća i ranog ljeta 2023, vođa Vagnera iznenada se našao u pariji.

Kako je njegov sukob sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom i načelnikom Generalštaba Valerijem Gerasimovim došao do vrhunca, neformalni uticaj koji je oduvijek bio jedna od njegovih prednosti je presahnuo. Bio je lišen mogućnosti da lično razgovara i rješava pitanja sa Kremljom i vladom i izgubio je pristup Putinu.

„Čak i one kancelarije u kojima je nekada mogao bukvalno da otvori vrata bile su mu zabranjene“, rekao je izvor iz vlade za The Moscow Times.

Da bi privukao predsjednikovu pažnju i dobio njegovu podršku, morao bi da preduzme vanredne mjere. „Duma, iako ne donosi takve odluke, učinila mu se na neki način kao prilika da uskoči u posljednji vagon odlazećeg voza“, rekao je izvor blizak rukovodstvu Jedinstvene Rusije za pomenuti medij.

Prigožin je u proljeće posjetio Državnu dumu da traži dozvolu da se obrati sa govornice. Međutim, predsjednik te institucije Vjačeslav Volodin je odbio njegov zahtjev. „Volodin je ovo odbacio, pošto je Kremlj zabranio bilo kakvu aktivnost 'Putinovog kuvara'“, rekao je izvor u Dumi za The Moscow Times. Nakon toga, donijeta je odluka da se Prigožinovo izlaganje organizuje uz pomoć njegovih saveznika iz partije Pravedna Rusija – Patriote – za istinu.

Poslije potpune invazije na Ukrajinu, partija je naširoko doživljavana kao naklonjena Prigožinu i Vagneru. Partija je pokušala da legalizuje Vagnera, dok se sam Mironov hvalio prijateljstvom sa Prigožinom i pozirao sa čekićem - simbolom Vagnerove okrutnosti. Drugi lider stranke, prokremljovski pisac i nacionalista Zahar Prilepin, objavio je selfi sa Prigožinom iz bolnice, rekavši na svom Telegram kanalu da su razgovarali o toku invazije. „[Sve je to] pripremano u tajnosti od rukovodstva Dume i rukovodstva partije“, rekao je izvor u stranci.

Pokojni vođa Vagnera trebalo je da uđe u Dumu na poziv partijskog poslanika. Njegov uži krug ozbiljno je razmatrao mogućnost da ga prati general Sergej Surovikin, bivši šef ruskih snaga za invaziju, kako bi njegovo obraćanje bilo uverljivije, rekao je za The Moscow Times izvor upoznat sa planovima, dodajući da su njih dvojica bili veoma bliski.

„Prigožinu je bila potrebna zvanična platforma visokog statusa sa ruskim grbom. Prema njegovom planu, u tom slučaju bi njegove necenzurisane izjave definitivno bile iznesene i stavljene na Putinov sto“, rekla je za pomenuti medij osoba bliska rukovodstvu Državne dume.

Snimak njegovog govora na partijskom okruglom stolu sa prepoznatljivom svitom iz ruskog parlamenta igrao bi mu naruku. A medijsko izvještavanje o njegovim oštrim izjavama u Dumi primoralo bi Putinove pomoćnike da ga obavijeste o incidentu.

Dana 22. juna, dan prije planiranog govora, izvorima medija The Moscow Times je rečeno da je Prigožinovo učešće na okruglom stolu otkazano bez objašnjenja. "Prigožinovi novinari je trebalo da budu na okruglom stolu. Paket nije trebalo da bude objavljen istog dana, već kasnije. Poslije toga je trebalo da dođe do velikog skandala", rekao je izvor u stranci.

Na pitanje da li je znao za Prigožinove planove, poslanik Pravedne Rusije Oleg Nilov, jedan od govornika okruglog stola, odgovorio je linkom na video snimak ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova koji novinarima govori: „Šta hoćeš, moronu?" Ostali učesnici okruglog stola nisu odgovorili. The Moscow Times navodi da je uputio zahtjeve za komentar pres-službi Državne dume, kao i predstavnicima stranke Pravedna Rusija – Patriote – za istinu, Mironovu i Prilepinu. Niko nije odgovorio.

U roku od nekoliko sati nakon okruglog stola, Prigožin je proglasio „marš pravde“ na Moskvu. Vagnerovi plaćenici zauzeli su vojni štab u Rostovu na Donu i poslali kolonu trupa ka Moskvi sve dok Prigožin nije pristao da se povuče oko 24 sata kasnije.

Za dva mjeseca, Prigožin i drugi lideri Vagnera poginuli su u avionskoj nesreći sjeverozapadno od Moskve.

Prigožin je očajnički želio da uđe u rusku politiku kao legitiman i ravnopravan igrač — i pošto mu to nije uspjelo sa prednjih vrata, pokušao je da uđe sa zadnjih vrata, kazao je za The Moscow Times Andrej Kolesnikov, viši saradnik Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

„I tajna priprema neuspjelog govora Dume i njegov marš na Moskvu su pokušaji da se povrati predsjednikova naklonost. On nije želio da preuzme vlast, već da pokaže svoje sposobnosti“, rekao je Kolesnikov. "Ali on je izabrao pogrešan put i pogriješio."

Bonus video: