Predsjednici zemalja Višegradske grupe složno za nastavak pomoći Ukrajini

Predsjednica Mađarske Katalin Novak izjavila je da je Višegradske grupa "ostrvo bezbjednosti u srcu Evrope" i da Mađarska želi da to i ostane

3109 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka Višegradske grupe u Pragu, 22. novembra 2023. godine, Foto: Reuters
Sa sastanka Višegradske grupe u Pragu, 22. novembra 2023. godine, Foto: Reuters

Predsjednici zemalja Višegradske grupe složno su se danas u Pragu zauzeli za dalju pomoć Ukrajini jer je u neposrednom interesu i tih zemlja da ne uspije gresija Rusije na tog njihovog susjeda.

"Nisam video da imamo dijametralno različit stav prema Ukrajini. Prirodno je da se razlikujemo u detaljima. U našem neposrednom interesu je da Ukrajina uspije, a da Rusija ne uspije. Složili smo se da Ukrajini treba slati pomoć. To što neko stavlja više naglasak na vojnu pomoć a drugi na finansijsku ili humanitarnu, to je dobro jer to su sve kockice iz kojih se slaže mozaik pomoći", kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare češki predsjednik Petr Pavel.

Predsjednica Mađarske Katalin Novak izjavila je da je Višegradske grupa "ostrvo bezbjednosti u srcu Evrope" i da Mađarska želi da to i ostane.

"Rusija ne smije da pobijedi u ovom ratu. Stojimo uz Ukrajinu i nastojimo da joj pružimo maksimalnu pomoć da u ratu može da odbrani svoju zemlju i svoj narod", kazala je predsjednica Mađarske.

Češki predsjednik Pavel naglasio je da Rusija mora da snosi odgovornost za izgubljene života i štetu koju je izazvala u Ukrajini.

Predsednik Poljske Andžej Duda takodje je ocijenio da je nužna podrška Ukrajini i dodao da je neophodno da zemlje Višegradske četvorke mobilišu ostale saveznike za dalju pomoć takođe i ukrajinskim ratnim izbjeglicama.

Na dnevnom redu današnjeg samita predsjednika Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske bila je i situacija na Bliskom istoku poslije napada palestinskog Hamasa na Izrael.

"Interes Evrope jeste da teroristička organizacija Hamas bude pobijeđena da u Gazi ne nastane humanitarna katastrofa a da se sukob ne raširi dalje u region", kazao je Pavel.

Na konferenciji za novinare predsjednica Mađarske je kritikovala Evropsku uniju jer i dalje ostavlja zamrznuta sredstva Mađarskoj, kao i Poljskoj iz Fonda za obnovu poslije pandemije. Izrazila je nadu da se neće potvrditi podozrenje da je to puka politička odluka da Brisel zamrzava sredstva sve dok se u nekoj zemlji ne formira vlada koja se sviđa Briselu.

"Mogu da potvrdim da je Mađarska ispunila sve uslove koje je postavila Evropska komisija da se te pare odmrznu. Smatram da je to štetan proces i da podriva povjerenje u EU i u drugim zemljama članicama", kazala je Katalin Novak.

Bonus video: