Grčku Sirizu napustilo devet poslanika zbog neslaganja sa novim liderom stranke

Kritičari Kaselakisa opisuju kao nezrelog, netolerantnog prema neslaganju i nesposobnog da postigne politički konsenzus u podijeljenoj stranci

2590 pregleda 0 komentar(a)
Kaselakis, Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis
Kaselakis, Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Grčku ljevičarsku opozicionu partiju Sirizu danas je napustilo devet poslanika zbog neslaganja s novoizabranim rukovodstvom.

Mladi biznismen iz Majamija Stefanos Kaselakis pobijedio je krajem septembra na stranačkim izborima, ali do sada nije uspio da zaustavi pad popularnosti stranke, nakon poraza na opštim izborima u junu.

Siriza je od tada pala na treće mjesto u anketama iza socijalista, jačajući tako poziciju konzervativne vlade premijera Kirijakosa Micotakisa i njegove "Nove demokratije".

Danas je devet poslanika otišlo iz stranke proglasivši se nezavisnim.

Oni su se pridružili bivšem ministru finansija Euklidu Cakalotosu i još jednom njegovom kolegi koji su dali ostavku 11. novembra tako smanjivši broj mjesta koje je Siriza ima u parlamentu sa 47 na 36.

Kritičari Kaselakisa opisuju kao nezrelog, netolerantnog prema neslaganju i nesposobnog da postigne politički konsenzus u podijeljenoj stranci.

Pod bivšim čelnikom partije Aleksisom Ciprasom Siriza se transformisala iz male političke organizacije u vladajuću stranku.

Cipras, koji je vodio Grčku između 2015. i 2019. godine, podnio je ostavku zbog poraza i na majskim i na ponovljenim, junskim opštim izborima.

Bonus video: