Slovačka i Češka protiv ukidanja veta u EU, a za ubrzavanje proširenja na Zapadni Balkan

"Za nas je osim pitanja veta važno to da ne želimo da se vezuje rasprava o odlučivanju u EU sa debatom o proširenju. To je za nas važna tema jer smatramo da taj proces treba ubrzati, dati zemljama Zapadnog Balkan jasniju perspektivu nego što imaju sada"

9396 pregleda 1 komentar(a)
Fijala i Fico, Foto: Beta/AP
Fijala i Fico, Foto: Beta/AP

Slovački premijer Robert Fico i predsjednik češke vlade Petr Fijala usprotivili su se danas u Pragu idejama da se ukine ili ograniči upotreba veta u Evropskoj uniji i zatražili da se ta debata o odlučivanju u Uniji odvoji od teme proširenja na zemlje Zapadnog Balkana već da se proširenje ubrza.

"Za nas je osim pitanja veta važno to da ne želimo da se vezuje rasprava o odlučivanju u EU sa debatom o proširenju. To je za nas važna tema jer smatramo da taj proces treba ubrzati, dati zemljama Zapadnog Balkan jasniju perspektivu nego što imaju sada. Važno je da se te stvari ne povezuju i ne uslovljavaju jer će debata o odlučivanju biti duga i komplikovana", kazao je češki premijer Fijala na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ficom.

Novoizabrani slovački premijer založio se danas u razgovorima sa češkim domaćinima da se ponovo pokrenu aktivnosti Višegradske grupe jer bez obzira na razlike u pristupu prema ruskoj agresiji na Ukrajinu koje su paralisale saradnju postoje važne teme, recimo upravo pitanje veta ili višegodišnji budžetski okvir EU gdje mogu da koordiniraju zajednički nastup prema Briselu.

"Četiri zemlje Višegradske grupe (V4) predstavljaju veliki dio evropskog stanovništva. Toliki da moraju da uzmu u obzir naš stav. Za Češku je crvena linija oduzimanje prava veta. I za nas je. Ako četiri zemlje kažu ne nije tako lako da nam uzmete pravo veta i radite šta hoćete", kazao je Fico.

Češki premijer obećao je svom slovačkom gostu da će sazvati hitno samit premijera Višegradske četvorke čim se formira nova poljska vlada.

"Ali nije tako da kada se ne sreću premijeri-V4 ne postoji. Sreću se ministri, sreli su se predsjednici. Bez sumnje imamo različite stavove prema nekim pitanjima recimo u spoljnoj politici ali to ne znači da ne možemo da saradjujemo tamo gdje imamo iste stavove", kazao je Fijala.

Premijer Fico kazao je danas u Pragu da izuzev isporuka oružja Ukrajini njegova Vlada i češka nemaju suprotne stavove.

Bonus video: