U Češkoj štrajk i dan sindikalnog gnijeva protiv vladinih mjera štednje i inflacije

Zaposleni i sindikalni aktivisti proći će danas u protestnom maršu "Za bolju budućnost Češke" centrom Praga do sjedišta Vlade

2199 pregleda 1 komentar(a)
Prag (Ilustracija), Foto: D. Dedović
Prag (Ilustracija), Foto: D. Dedović

U Češkoj je danas počeo štrajk u školama, ustanovama državne uprave i preduzećima, u koji se, na poziv 10 granskih sindikata, uključuje, makar simbolično, oko milion od ukupno četiri miliona zaposlenih, na dan sindikalnog gnijeva protiv mjera štednje vlade premijera Petra Fijale, skupih energija i inflacije, koja je jedna od najvećih u Evropskoj uniji.

U štrajk se uključilo oko 60 odsto škola i obdaništa u Češkoj, a u preduzećima, i najvećim, poput fabrike automobila Škoda iz Mlade Boleslave, u podne na sat ili dva staje proizvodnja.

"Protest nije uperen protiv preduzeća. Naprotiv, poslodavac nam pomaže u organizaciji, kada se ljudi okupe dobiće transparente, pištaljke. U podne će sirene najaviti protest kao što je to bilo 1990. godine tokom generalnog štrajka", kazao je vodja sindikata u Škodi Jaroslav Povšik.

Sindikati ovog puta ne protestuju za veće plate već zbog paketa mjera konsolidacije javnih finansija koji najviše pogađa siromašnije i zaposlene, zbog povećanja granice za odlazak u penziju i usporavanja valorizacije penzija, a takođe zato što Vlada premijera Petra Fijale za razliku od vlada susjednih zemalja nije u stanju da ukroti inflaciju i skupe energije.

Zaposleni i sindikalni aktivisti proći će danas u protestnom maršu "Za bolju budućnost Češke" centrom Praga do sjedišta Vlade.

Ministar rada i socijalnih pitanja Marijan Jurečka otkazao je put u Brisel na sastanak ministara svog resora i želi da razgovara sa radnicima i predstavnicima sindikata koji će doći pred Vladu.

Dan sindikalnog gnijeva protiv vlade podržava, prema najnovijoj anketi agencije STEM/MARK, oko dvije trećine Čeha, a protest je podržao i bivši predsjednik Češke Miloš Zeman.

"U potpunosti podržavam štrajkače i njihovu protestnu manifestaciju. Podsjećam da je štrajk novembra 1989. godine u velikoj mjeri doprinio promjeni političkih prilika u zemlji", kazao je uoči protesta bivši predsjednik Zeman.

Lider Češko-moravske konfederacije sindikata Jozef Stšedula optužio je premijera Fijalu i njegove ministre da potpuno ingorišu teškoće koje su prouzrokovali zaposlenima i preduzetnicima.

"Spreman sam da pregovaram ali ne pod pritiskom i u ovakvoj atmosferi. Dijalog bi mogao da funkcioniše kada bi obje strane imale interes da se dogovore. Moramo da zaustavimo zaduživanje države a paket mjera konsolidacije je put ka tome. Nemamo kuda da popustimo, odustali bi od dobre budućnosti", kazao je danas češki premijer Fijala.

Bonus video: