"X je postao oružje za masovno uništenje demokratije"

Gradonačelnica Pariza napustila mrežu X (nekadašnji Tviter) kritikujući njenog vlasnika

2511 pregleda 7 komentar(a)
An Idalgo, Foto: Reuters
An Idalgo, Foto: Reuters

Gradonačelnica Pariza An Idalgo objavila je da će napustiti društvenu mrežu X, nekadašnji Tviter, jer je ta platforma, prema njenoj ocjeni, posljednjih godina postala "oružje za masovno uništenje demokratije".

Ne pominjući po imenu vlasnika platforme Ilona Maska, Idalgo ga je označila kao odgovornog za promjene koje su uslijedile pošto je preuzeo kompaniju u oktobru 2022. godine, prenio je portal "Politiko".

"Ova platforma i njen vlasnik djeluju namjerno kako bi pogoršali tenzije i konflikte", navela je ona na mreži X, dodajući da je ta društvena mreža postala "ogromna kanalizacija širom svijeta".

"Jasno je da je to politički projekat koji želi da djeluje mimo demokratije i njenih vrijednosti, u korist moćnog privatnog interesa", dodala je socijalistička gradonačelnica i dodala:

"Odbijam da podržim takve prevare".

Idalgo je prva među istaknutim francuskim političarima koja je objavila da napušta tu platformu.

Društvena mreža X suočena je sa brojnim optužbama za dezinformacije od kako je Mask kupio kompaniju, a te optužbe su kulminirale proteklih nedjelja sa sadržajem o ratu Izraela i Hamasa.

Ta zabrinutost je podstakla Evropsku komisiju saopšti da će "privremeno suspendovati reklamiranje na toj platformi", prenio je "Politiko" interni dopis Komisije.

Bonus video: