Predsjednik Poljske imenovao premijera Moravjeckog i njegovu novu vladu

Dosadašnja proevropska demokratska opozicija, liberalna Građanska koalicija očekivanog budućeg premijera Donalda Tuska, demohrišćanski Treći put predsjednika Sejma Šimona Holovnje i ujedinjena Ljevica, moraju da sačekaju najduže 14 dana do kada Moravjecki mora da zatraži povjerenja parlamenta

3146 pregleda 0 komentar(a)
Moravjecki, Foto: Reuters
Moravjecki, Foto: Reuters

Predsjednik Poljske Andžej Duda imenovao je danas dosadašnjeg premijera Mateuša Moravjeckog i njegovu vladu sastavljenu mahom od eksperata i političara druge lige konzervativne vladajuće stranke Pravo i Pravda, koja je pojedinačno osvojila najviše glasova na izborima 15. oktobra ali ostala u manjini u oba doma parlamenta.

Predsjednik je povjerio mandat da sastavi vladu Moravjeckom iako dosadašnja opozicija ima komotnu većinu od 248 poslanika od 460 u donjem domu i 66 od 100 senatora u gornjem domu, potpisan koalicioni sporazum, podijeljene resore u budućoj vladi, a Moravjecki i njegova vlada nemaju šansu da dobiju povjerenje parlamenta.

Lider Prava i Pravde Jaroslav Kačinjski kazao je da je njegova ideja bila da ovo bude vlada eksperata a iz stare vlade pored premijera u svom resoru ostaje samo ministar odbrane, lojalni čovjek Kačinjskog, Marijuš Blaščak.

"Nudimo nova lica i konkretne predloge Sejmu, predsjedniku i društvu. Dobro bi bilo da nova vlada počne da se bavi konkretnim stvarima bez opterećenja. Posljednjih osam godina kada je Pravo i Pravda bila na vlasti bavili smo se konkretnim stvarima i uradili smo jako mnogo, ali politički rat koji je inspirisala posebno Grđjanska platforma predstavljao je prepreku. Mogli smo da učinimo više", kazao je Kačinjski poljskoj državnoj agenciji PAP.

Dosadašnja proevropska demokratska opozicija, liberalna Građanska koalicija očekivanog budućeg premijera Donalda Tuska, demohrišćanski Treći put predsjednika Sejma Šimona Holovnje i ujedinjena Ljevica, moraju da sačekaju najduže 14 dana do kada Moravjecki mora da zatraži povjerenja parlamenta.

Kada ga po svemu sudeći ne dobije, sljedećeg premijera predlaže parlament i dosadašnja opozicija se već dogovorila da to bude bivši poljski premijer i nekadašnji predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Predsjednik Duda, svjestan da je vlada koju imenuje danas samo na 14 dana, obećao je da će Tuska bez odlaganja imenovati, prema najavama iz predsjedničke kancelarije najvjerovatnije 13. decembra što bi omogućilo da Tusk ipak stigne kao novi premijer decembarski samit Evropske unije.

"Žalim što Pravo i pravda nije u stanju da prihvati svoj poraz. To je nedostatak ozbiljnosti i poštovanja prema gradjanima koji su odlučili da predaju vlast u ruke demokratskih partija. Zloupotreba države za partijske ciljeve - to je zaštitni znak Prava i Pravde", reagovao je na platformi X na imenovanje vlade zvaničnik opozicije Pjotr Zgoželski.

"Novi skeč Letećeg cirkusa Mateuša Moravjeckog pod naslovom Nova vlada. Šteta što će ta neukusna komedija trajati još dvije nedjelje. I Poljaci i naši inostrani partneri iščekuju vladu koja ima realni uticaj na stanje u zemlji", poručila je bivša poljska premijerka Eva Kopač.

Bonus video: