Borelj: Usaglašen 12. paket sankcija EU Rusiji, uz nastavak podrške Ukrajini

"Bilo je važno da danas obavimo bilateralne razgovore sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom, u trentuku kada Rusija pokušava da eksploatiše tragediju u Gazi, nadajući se da je pažnja svijeta usmjerena negdje drugdje", rekao je visoki predstavnik Evropske unije

4734 pregleda 4 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je danas da je usaglašen 12. paket sankcija Rusiji i ponovio da će EU nastaviti sa podrškom Ukrajini.

"Bilo je važno da danas obavimo bilateralne razgovore sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom, u trentuku kada Rusija pokušava da eksploatiše tragediju u Gazi, nadajući se da je pažnja svijeta usmjerena negdje drugdje", rekao je Borelj nakon sastanka u Briselu.

On je rekao da je na sastanku razgovarano o diskusiji dugoročne garancije posvećenosti EU bezbjednosti Ukrajini koja će biti pokrenuta, putu te države ka Uniji i mirovnoj formuli koju je iznio predsjednik Volodimir Zelenski.

Kuleba je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Boreljom izjavio da će duskusija o dugoročnim bezbjednosnim garancijama EU Kijevu, donijeti benefite za cio svijet.

"Odluka o otvaranju razgovora za pristupanje Ukrajine u EU je važna za nas. Očekuje nas da još mnogo uradimo po tom putanju, ali se radujemo pozitivnim rezultatima na tom putu", rekao je on.

Bonus video: