Razdor u OEBS-u zbog učešća Lavrova

Baltičke države i Ukrajina bojkotovaće godišnji sastanak šefova diplomatija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju

9858 pregleda 8 komentar(a)
Američka delegacija na čelu sa Blinkenom na sastanku u Skoplju sa kolegama iz Sjeverne Makedonije, Foto: Rojters
Američka delegacija na čelu sa Blinkenom na sastanku u Skoplju sa kolegama iz Sjeverne Makedonije, Foto: Rojters

Godišnji sastanak šefova diplomatije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) obilježiće podjele država članica, budući da baltičke zemlje i Ukrajina odbijaju da prisustvuju zbog dolaska ruskog ministra Sergeja Lavrova i pozivaju ostale da učine to isto.

OEBS je nasljednica organizacije koja je osnovana tokom Hladnog rata kao mjesto komunikacije Sovjetskog Saveza i zapadnih sila, ali je danas u velikoj mjeri paralisana dok Rusija koristi veto na koje ima pravo svaka članica organizacije. Misije na terenu na Balkanu i u Centralnoj Aziji se nastavljaju, ističe Rojters.

OEBS
foto: Reuters

Sjedinjene Države i njihovi saveznici pokušavaju da istovremeno održe u životu OEBS i pozovu Rusiju na odgovornost zbog invazije na Ukrajinu. Oni će prisustvovati sastanku i osuditi postupke Moskve - što je stav sa kojim se ne slažu neke od najbližih saveznica Ukrajine.

“Kako možete razgovarati sa agresorom koji sprovodi gencid, punu agresiju protiv druge države članice Ukrajine”, upitao je estonski ministar vanjskih poslova Margus Tsahkna na sastanku sa kolegama iz drugih NATO članica.

Estonija je trebalo da preuzme godišnje predsjedavanje OEBS-om, ali Rusija to već mjesecima blokira. Dogovor postignut u posljednjem trenutku da neutralna Malta preuzme predsjedavanje mora takođe biti zvanično odobren na sastanku koji se održava danas i sjutra u Skoplju. Sjeverna Makedonija je trenutno predsjedava OEBS-om.

Poljska, koja bila domaćin posljednjeg Ministarskog savjeta prije godinu dana, devet mjeseci nakon što je Rusija napala Ukrajinu, tada nije pozvala Lavrova.

“Stoga sam sa kolegama iz Letonije i Litvanije, kao i sa ukrajinskim ministrom vanjskih poslova odlučio da ne učestvujem na sastanku u Skoplju, jer smatram da umjesto da sjedi za tim stolom, Lavrovu treba suditi za ratne zločine”, kazao je Tsahkna.

Situacija u OEBS-u odražava širu diplomatsku realnost, ističe Rojters i dodaje da je na sastancima te organizacije jedino Bjelorusija redovno na strani Rusije. Diplomate koji su odlučili da bojkotuju sastanak brine da posvećenost zapadnih sila Ukrajini počinje da posustaje.

Sjedinjene Američke Države su se trudile da ih umire, istovremeno tvrdeći da je OEBS, s obzirom na različite standarde koje promoviše, a kojima se i Rusija pridružila, pravo mjesto za pozivanje Moskve na odgovornost.

“Prije svega... nijesmo planirali nikakvu interakciju sa Rusijom. Takođe neće biti povratka na staro u jeku ove agresije, koja je rezultirala najvećim kopnenim ratom na evropskom kontinentu od Drugog svjetskog rata”, kazao je američki ambasador u OEBS-u Majkl Karpenter. “Dosta toga je učinjeno na razotkrivanju ruskih zločina, i ja očekujem da će to biti tema u vidu osude ruske agresije nad Ukrajinom”.

Rojters ističe da je tek kasnije postalo jasno da je američki državni sekretar Entoni Blinken planirao da prisustvuje samo jučerašnjim sastancima sa kolegom iz Sjeverne Makedonije, i da je otišao prije današnjeg početka Ministarskog savjeta.

OSCE nije jedino međunarodno tijelo u kojem se srijeću Zapad i Rusija. Lavrov i dalje prisustvuje sastancima Grupe 20, kao i Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

Prošle nedjelje ruski predsjednik Vladimir Putin je iskoristio virtuelni sastanak G20 kako bi održao govor koji je trajao osam minuta i u kojem je rat u Ukrajini nazvao “tragedijom” koja se mora brzo završiti.

Bonus video: