Navaljni navodi da mu je uručena nova krivična optužba

Veći dio posljednje dvije godine proveo je u samici zbog niza navodnih prekršaja

6170 pregleda 2 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni izjavio je u petak na društvenim mrežama da je obaviješten o novim krivičnim prijavama protiv njega.

Navaljni, 47, već služi kaznu u kaznenoj koloniji u ukupnom trajanju od više od 30 godina po optužbama koje uključuju ekstremizam, što on negira.

Veći dio posljednje dvije godine proveo je u samici zbog niza navodnih prekršaja.

U komentarima koje je objavio preko svojih saradnika, on je naveo da je sada optužen po članu 214 Krivičnog zakona, koji pokriva vandalizam.

"Nemam pojma šta je član 214 i nigde ne mogu da pogledam. Znaćete prije mene", naveo je on na svom Telegram kanalu.

"Oni zaista pokreću novi krivični postupak protiv mene svaka tri mjeseca. Retko kada zatvorenik zatvoren u samicu duže od godinu dana ima tako živahan društveni i politički život", dodao je Navaljni.

Navaljni je najpoznatija figura u rascjepkanoj ruskoj opoziciji; pristalice ga smatraju nekim nalik Nelsonu Mandeli koja će jednog dana biti puštena iz zatvora da vodi državu.

Njegov politički pokret je stavljen van zakona i ključne ličnosti pokreta su zatvorene ili pobegle u inostranstvo posle intenziviranja represije otkako je predsjednik Vladimir Putin početkom prošle godine pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Navaljni je u avgustu osuđen za nove optužbe u vezi s navodnim ekstremističkim aktivnostima i osuđen na dodatnih 19 godina pored 11 i po godina koje je već služio. On odbacuje sve optužbe kao politički motivisane i osmišljene da ućutkaju njegovu kritiku Kremlja.

Prošlog mjeseca, troje njegovih advokata je stavljeno u registar "terorista i ekstremista", pet nedelja nakon što su uhapšeni zbog sumnje da pripadaju "ekstremističkoj grupi".

Navaljni je pridobio divljenje širom svijeta jer se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. iz Njemačke, gde je lečen od, kako su pokazali zapadni laboratorijski testovi, skoro fatalnog pokušaja trovanja nervnim agensom u Sibiru.

On je odmah po dolasku uhapšen. Kremlj je negirao da je pokušao da ga ubije.

Bonus video: