Energoatom: Nuklearna centrala Zaporožje noćas bila na ivici nuklearne nesreće

"Prošle noći došlo je do potpunog kvara u centrali Zaporožje", napisao je na Telegramu Energoatom i dodao da je jutros oko 07.00 sati ponovo uspostavljeno snabdijevanje strujom postrojenja te isključene centrale što je nužno da se ne bi pregrijalo njeno nuklearno jezgro

6349 pregleda 4 komentar(a)
Nuklerana centrala Zaporožje, Foto: Reuters
Nuklerana centrala Zaporožje, Foto: Reuters

Nuklearna centrala Zaporožje koja je pod ruskom okupacijom je noćas nakratko bila "na ivici nuklearne nesreće" zbog privremenog prekida snabdijevanja strujom, saopštio je ukrajinski operator Energoatom.

"Prošle noći došlo je do potpunog kvara u centrali Zaporožje", napisao je na Telegramu Energoatom i dodao da je jutros oko 07.00 sati ponovo uspostavljeno snabdijevanje strujom postrojenja te isključene centrale što je nužno da se ne bi pregrijalo njeno nuklearno jezgro.

Dvije električne linije koje napajaju centralu bile su prekinute, a jedna od njih tokom napada iz vazduha, naveo je ukrajinski operater.

Energoatom navodi da je takav prekid struje opasan i da je bez struje bila "na ivici nuklearne nesreće i zračenja" u okolinu.

"Ruske okupacione snage ne brinu o bezbjednosti nuklearne centrale Zaporožje", izjavio je predsjednik Energoatoma Petro Kotin i naveo da Rusi "stvaraju opasne situacije i cio svijet ucijenjuju nuklearnom katastrofom i zračenjem".

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je potvrdila da je centrala bila privremeno bez struje tokom noći i da je to bio osmi takav prekid od početka napada Rusije na Ukrajinu 2022.

Bonus video: