Bugarska ministarka nije htjela za isti sto s Lavrovom

Bugarska, iako je ranije saopštila da daje dozvolu za prelet aviona ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrov, na putu za Skoplje, ipak nije dozvolila da on prođe kroz njen vazdušni prostor jer je s njim bila i portparolka ruskog Ministratsva spoljnih poslova Marija Zaharova

11409 pregleda 17 komentar(a)
Gabrijel, Foto: Beta/AP
Gabrijel, Foto: Beta/AP

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Marija Gabrijel je izjavila da je ovonedjeljni Ministarski savet Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Skoplju napustila prije dolaska šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova jer "ne može da bude za istim stolom s ljudima koji imaju antibugarske i antievropske nastupe".

"Bila sam u Skoplju da izrazim poštovanje predsjedavajućem OEBS-a (Sjevernoj Makedoniji). Pored toga, bila je i večera evropskih lidera na kojoj je svako od nas morao da kaže da smo tu jer ne želimo da potpišemo smrt OEBS-a. Poslije te večere, mislim da moje prisustvo tamo nije trebalo da bude fizičko, pa sam otišla. Ne želim da prisustvujem s predstavnicima zemalja koje su nas proglasile neprijateljima", rekla je Gabrijel, prenijela je agencija MIA.

Lavrov
Lavrovfoto: Reuters

Bugarska, iako je ranije saopštila da daje dozvolu za prelet aviona ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrov, na putu za Skoplje, ipak nije dozvolila da on prođe kroz njen vazdušni prostor jer je s njim bila i portparolka ruskog Ministratsva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zbog toga je Lavrov u Skoplje dputovao preko Turske i Grčke, a let je trajao pet sati. Moskva je odluku Sofije nazvala "opasnom glupošću nekog šaljivdžije u bugarskim strukturama moći".

Lavrov je u petak šefove diplomatija SAD i EU, Entonija Blinkena i Žozepa Borelja, nazvao "kukavicama" jer su izbjegli da se sretnu s njim u Skoplju.

Napomenuo je da su Blinken i Borelj bili na neformalnoj večeri u srijedu pred početak skupa, ali ne i na zvaničnom zasijedanju Ministarskog savjeta u četvrtak i petak.

"Bio sam na otvaranju sa svim mojim kolegama, ali na večeri (dan ranije) nismo bili. Ujutro nije bilo ukrajinskog ministra, niti predstavnika baltičkih država. Sekretar Blinken i Borelj su otišli. Zašto su to uradili? Možda su htjeli da naglase svoju namjeru da izoluju Rusiju, ali mislim da su samo kukavice", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u organizaciji ruske delegacije.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je, pred početak konferencije, ocijenio da dolazak Lavrova u Skoplje "apsolutno nije nikakva diplomatska pobjeda Rusije", nego je to "diplomatska pobjeda OEBS-a s obzirom na to da je bila dovedena u pitanje budućnost te međunarodne organizacije".

Kada je bio potvrđen dolazak Lavrova, ministri spoljnih poslova Ukrajine, Poljske i baltičkih zemalja - Estonije, Letonije i Litvanije, odlučili su da bojkotuju forum OEBS-a.

Na 30. ministarkom savjetu OEBS-a u Sportskom centru "Boris Trajkovski" bilo je oko 1.000 delegata iz 76 delegacija iz 57 zemalja članica i zemalja partnera.

Malta je izabrana za predsjedavajućeg u 2024. godini, pošto je prethodnih mjeseci Rusija tri puta blokirala izbor Estonije koja je jedina bila podnijela kandidaturu za predsjedavanje OEBS-om 2024.

"Sve članice su se složile oko izbora Malte za sljedećeg predsjedavajućeg i produženja mandata generalnog sekretara i šefova tri institucije u okviru Organizacije. OEBS je bezbjedan. Sačuvali smo organizaciju i njenu funkcionalnost za građane", rekao je predsjedavjući OEBS-a, ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani.

Na novinarsko pitanje da li je bilo "cjenjkanja" s Rusijom u postizanju dogovora na ministarskom sastanku, on je rekao da je kompromis "u srži" te organizacije i izrazio zadovoljstvo što su u ovako teškoj godini odluke donijete jednoglasno, ističući da nije bilo "cjenjkanja" s vrijednostima OEBS-a.

"Bili smo glasni u osudi ruske vojne agresije, ali smo i OEBS pretvorili u platformu za pravnu odgovornost Rusije. Nije bilo trgovine principima Organizacije", rekao je Osmani.

Bonus video: