Italija odbila zahtjev Minhenskog muzeja da vrati starorimsku statuu koju je kupio Hitler

Spor je nastao kada je direktor Nacionalnog rimskog muzeja zatražio da se mermerna baza jedne druge statue iz 17. vijeka vrati iz zbirke muzeja u Minhenu

5695 pregleda 0 komentar(a)
"Bacač diska", Foto: Printscreen YouTube
"Bacač diska", Foto: Printscreen YouTube

Italijansko Ministarstvo kulture odbilo je zahtjev muzeja u Minhenu da vrati antičku rimsku statuu koju je kupio Adolf Hitler 1938. godine, a koja je poslije rata vraćena u Italiju kao dio blaga koje su nacisti ilegalno pribavili, nazivajući ga nacionalnim blagom.

Statua "Bacač diska" je rimska kopija davno izgubljenog grčkog bronzanog originala iz 2. vijeka prije nove ere, iskopana 1781. godine, koju je Hitler kupio od njenog privatnog italijanskog vlasnika pod pritiskom italijanskog diktatora Benita Musolinija i protivno željama ministra obrazovanja.

Spor je nastao kada je direktor Nacionalnog rimskog muzeja zatražio da se mermerna baza jedne druge statue iz 17. vijeka vrati iz zbirke muzeja u Minhenu.

Njemački muzej je umjesto toga zatražio povratak statue Bacača diska, rekavši da je ilegalno odnijet u Italiju 1948. godine, objavio je u petak italijanski list Korijere dela sera.

Italijanski ministar kulture Đenaro Sanguliano kategorično je odbacio bilo kakvu mogućnost vraćanja statue u Njemačku.

"Djelo apsolutno mora ostati u Italiji jer predstavlja nacionalno blago", rekao je Sanguliano, a prenosi list Korijere dela sera.

On je izrazio sumnju da je njemačka ministarka kulture Klaudija Rot uopšte bila upoznata sa zahtjevom muzeja iz Bavarske.

Njemačko Ministarstvo kulture nije za sada reagovalo na tu informaciju.

Bonus video: