Španska policija zaplijenila skoro tonu kokaina "balkanskog kartela"

"Balkanski kartel je trenutno najaktivniji na evropskom nivou“, saopštila je španska policija

13951 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Španska nacionalna policija je u zajedničkoj operaciji s carinicima u južnoj luci Alhesiras zaplijenila gotovo tonu kokaina skrivenog u kontejnerima dopremljenim iz Južne Amerike, a droga je pripadala takozvanom "balkanskom kartelu", saopštila je policija.

"Balkanski kartel je trenutno najaktivniji na evropskom nivou“, navedeno je.

Policija navodi da tom kartelu latinoameričke grupe šalju kokain skriven među legalnom robom u kontejnerima koji brodovima stižu u španske luke.

Akciju je počela nakon dojave o dolasku kontejnera sa "značajnom količinom kokaina" u Alhesiras, jednu od najvećih luka u Španiji, u pokrajini Andaluziji.

Agenti, koji od ranije istražuju djelovanje "balkanskog kartela", imali su i informaciju da ta grupa, sastavljena od državljana s prostora bivše Jugoslavije, traži i način prerade tog kokaina, prenosi agencija Hina.

Istovremeno su iz Kolumbije dobili upozorenje da brod iz Ekvadora, koji ima pauzu u Kolumbiji, namjerava da preveze kokain do luke u Španiji.

Agenti su identifikovali broj broda, a kada je uplovio u Alhesiras, istražitelji su otvorili kontejnere i pronašli 415 kilograma te droge.

Na osnovu novih informacija saznali su da pristiže još jedan kontejner s drogom u Alhesiras pa su pronašli u njemu dodatnih 500 kilograma kokaina, navedeno je u saopštenju.

"Poteškoće u istraživanju članova tih organizacija leže u njihovoj mobilnosti. U stanju su da putuju hiljadama kilometara kako bi održali sastanak", javila je španska policija.

"Istraga se nastavlja kako bismo identifikovali sve članove mreže i uhapsili ih", dodala je.

Zasad je nepoznato da li je iko uhapšen prilikom otkrivanja kontejnera s kokainom.

Bonus video: