Evropski desničari obećali prekomponovanje EU

Stranke iz desetak zemalja sastale su se podstaknute prošlomjesečnim izborima u Holandiji, na kojima je neočekivano pobijedila antimigrantska Slobodarska stranka Gerta Vildersa

9766 pregleda 4 komentar(a)
Mateo Salvini, Foto: Reuters
Mateo Salvini, Foto: Reuters

Lideri evropskih stranaka krajnje desnice sastali su se u Firenci i obećali prekomponovanje Evropske unije poslije izbora za Evropski parlament sljedeće godine, pooštravanje pristupa migranata Uniji i ublažavanje klimatske politike kako bi se zaštitila radna mjesta i industrija.

Stranke iz desetak zemalja sastale su se podstaknute prošlomjesečnim izborima u Holandiji, na kojima je neočekivano pobijedila antimigrantska Slobodarska stranka Gerta Vildersa.

„Naš cilj je da postanemo bar treća po veličini grupa u Evropskom parlamentu, iza desnog centra i socijalista, i da od nas zavise odluke“, rekao je potpredsjednik italijanske vlade Mateo Salvini, koji je bio domaćin sastanka, prenosi N1.

Krajnje desna grupa Identitet i demokratija sada je šesta po veličini u Evropskom parlamentu, iza liberalnih, zelenih i konzervativnih grupa, a trenutne ankete smještaju je na četvrto mjesto.

Javljajući se skupu u Firenci videolinkom, Vilders je rekao da se nada da bi njegov uspjeh, „politički potres u Holandiji i Evropi“, mogao biti „početak talasa pobjeda na nacionalnim izborima“ za saveznike sličnih stavova.

Vilders je pohvalio Salvinija, čelnika stranke Liga, kao inspiraciju i svog „italijanskog prijatelja broj jedan“.

Vilders
Vildersfoto: Reuters

Salvini se usprotivio odluci Evropske unije da od 2035. zabrani nove automobile koji ispuštaju ugljen-dioksid, a u tome ga je podržao jedan od lidera Alternative za Njemačku Tino Črupala, koji je pozvao na „završetak rata protiv automobila“.

Predsjednik krajnje desne stranke Marin Le Pen Nacionalno okupljanje Žordan Bardela dobio je aplauz rekavši da Evropa ne može postati „hostel od pet zvjezdica za Afriku“, povezavši masovnu imigraciju sa nasiljem i zločinima.

Bilo je manje jedinstva o drugim pitanjima, pa je Vilders osudio pretjerano javno trošenje, dok je Salvini govorio protiv budžetskih disciplinskih mjera eurozone, a njemački i austrijski političari krajnje desnice kritikovali su politiku prema Ukrajini i Rusiji.

„Ukrajinci ne mogu dobiti ovaj rat, treba da ga zaustave“, rekao je Črupala, okrivivši sankcije Evropske unije protiv Rusije za potapanje njemačke ekonomije i pozivajući na obnavljanje uvoza ruskog gasa gasovodom Sjeverni tok.

Salvini je rekao novinarima da je njegova stranka „jasno podržala svaku intervenciju u korist odbrane Ukrajine činjenicama, glasovima i novcem“.

Bonus video: