Dvije džinovske pande napustile Škotsku i vraćaju se u Kinu

Jang Guang i Tijan Tijan pozajmljeni su u okviru 10-ogodišnjeg ugovora između Škotskog kraljevskog zoološkog društva (RZSS) i Kineske asocijacije za konzervaciju divljih životinja

1709 pregleda 0 komentar(a)
Panda Jang Guang, fotografisana 29. novembra 2023. godine u Edinburgu, u Škotskoj, Foto: Reuters
Panda Jang Guang, fotografisana 29. novembra 2023. godine u Edinburgu, u Škotskoj, Foto: Reuters

Dvije džinovske kineske pande pozajmljene Velikoj Britaniji prije dvanaest godina ukrcane su u avion za Kinu usred zahlađenja diplomatskih odnosa između Londona i Pekinga.

Mužjak pande Jang Guang i ženka Tijan Tijan, koji su bili u karantinu od početka novembra u pripremi za put, napustili su zoološki vrt u Edinburgu u teretnom avionu koji će ih prevesti do Čengdua u kineskoj provinciji Sečuan.

Naučnici su se dugo nadali da će par pandi, koji je stigao u taj Zoološki vrt 2011. godine, tokom boravka u Škotskoj imati mladunče, ali se to nije dogodio.

Jang Guang i Tijan Tijan pozajmljeni su u okviru 10-ogodišnjeg ugovora između Škotskog kraljevskog zoološkog društva (RZSS) i Kineske asocijacije za konzervaciju divljih životinja.

Dvije pande su imale "nevjerovatan uticaj i inspirisale milione ljudi da se brinu o prirodi", rekao je Dejvid Fild, izvršni direktor škotskog društva, prenosi agencija PA.

To su jedini primjerci te ugrožene životinjske vrste prisutne u Velikoj Britaniji a koje su tu stigle u okviru "panda diplomatije" koju vodi Peking, koji zajmi svoje pande širom planete radi poboljšanja diplomatskih odnosa.

Ali odnosi su se pogoršali posljednjih godina između Kine i nekih zapadnih sila, među kojima su i SAD i Velika Britanija.

Prošlog mjeseca tri džinovske pande pozajmljene od 2000. zoološkom vrtu u Vašingtonu takođe su vraćene u Kinu, a još četiri pande treba da napuste zoološki vrt u Atlanti u SAD tokom 2024. godine.

Bonus video: