Poljska od EU tražila ograničenje rada ukrajinskih kamionskih prevoznika

Zahtijeva se ponovno uvođenje sistema evropskih dozvola

3278 pregleda 2 komentar(a)
Blokada poljskih vozača kamiona na granici, Foto: Reuters
Blokada poljskih vozača kamiona na granici, Foto: Reuters

Poljski premijer tražio je ponovno uvođenje sistema evropskih dozvola da bi se regulisao rad ukrajinskih kamionskih prevoznika koji uzimaju posao poljskim i stvaraju zastoje na granicama Poljske zbog čega poljske kamiondžije protestuju blokadom graničnih prelaza.

"Evropski sistem je funkcionisao do proljeća 2022. i to dobro, a zatim ga je izmijenila Evropska komisija i danas prevoznici blokiraju granicu", rekao je premijer Mateuš Moravjecki novinarima u ponedjeljak.

Poslije početka ruske invazije u februaru 2022. godine EU je, da bi podržala Kijev, suspendovala raniji sistem po kojem se ukrajinskim prevoznicima izdavao ograničen broj dozvola, a poljske kamiondžije tvrde da su im zato opali prihodi.

Ponovo uvođenje dozvola je glavni zahtjev poljskih kamiondžija koji od početka novembra blokiraju glavne prelaze između Poljske i Ukrajine osuđujući "nelojalnu konkurenciju" svojih ukrajinskih kolega.

Blokada poljskih kamiondžija je stvorila nepregledne kolone vozila u oba smjera na granici i predstavlja veliki ekonomski problem za Ukrajinu koja u velikoj mjeri računa na drumski saobraćaj za svoj uvoz i izvoz.

U ponedjeljak su se Poljska i Ukrajina dogovorile da smanje redove pred graničnim prelazima tako da poljske kamiondžije puste bar prazne ukrajinske kamione da se vrate u Ukrajinu, što je i počelo. Poljske kamiondžije su "pokazale volju za sporazum" time što pristale da i u suprtonom smjeru puste ukrajinske kamione, ali i tada samo prazne, bez tereta.

Poljski ministar spoljnih poslova Simon Sinkovski vel Sek je politički pozdravio tu odluku koja omogućava da s graničnih prelaza i puteva do njih odu bar prazni ukrajinski kamioni i time se skrate kolone, ali je rekao da to naravno neće riješiti problem prevoza tereta.

Bonus video: