Pukom srećom preživio, sada ide u školu, svira i pleše

Roman je sada ponovo u Lavovu, i dok se mora redovno vraćati u Drezden na liječenje, počeo je ponovo se prilagođavati svakodnevnom životu uz pomoć svog oca, Jaroslava

13307 pregleda 0 komentar(a)
Roman Oleksiv pleše sa partnerkom u školi, Foto: Reuters
Roman Oleksiv pleše sa partnerkom u školi, Foto: Reuters

Osmogodišnji Roman Oleksiv vratio se u školu u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine, što je još jedan korak u nevjerovatnom oporavku od ozbiljnih opekotina i šrapnela po glavi koje je zadobio u ruskom raketnom napadu u julu prošle godine, piše agencija Rojters.

Roman je čekao da vidi doktora sa svojom majkom kada je krstareća raketa pogodila grad Vinicu, u jednom od najsmrtonosnijih napada od početka pune invazije Rusije na Ukrajinu početkom 2022. godine.

Njegova majka bila je među 28 poginulih, dok je Roman pretrpio rane od šrapnela, slomljena mu je ruka i zadobio je opekotine na 45 posto tijela.

Roman u bolnici
Roman u bolnicifoto: Screenshot/Youtube

Nakon što su ga ljekari u Lavovu stabilizovali, poslat je u specijalizovanu jedinicu za opekotine u Drezdenu u Njemačkoj, gdje je proveo gotovo godinu dana prolazeći kroz više od 30 operacija.

Sada je ponovo u Lavovu, i dok se mora redovno vraćati u Drezden na liječenje, počeo je ponovo se prilagođavati svakodnevnom životu uz pomoć svog oca, Jaroslava.

"Nismo znali hoće li moći hodati, pomaći ruku ili prste", rekao je Jaroslav Rojters u školi, s rukom oko Romanovog ramena. Objasnio je da njegov sin još nije u stanju razgovarati s medijima.

"No zahvaljujući njihovom (medicinskome) radu, Romanovom radu, njegovim nadljudskim naporima... sve to nam je otvorilo vrata da se vratimo plesu, sviranju muzičkih instrumenata", kazao je Jaroslav.

Roman je odmah prepoznatljiv među djecom u hodnicima škole jarkih boja. Na glavi, licu i rukama nosi plave kompresijske pokrivače za opekotine.

U velikoj sali u blizini, mladi takmičari u leptir mašnama i haljinama uparili su se za takmičenje u balskom plesu.

Roman i njegova partnerka izveli su tango i čarlston, i bili su toplo bodreni dok su istupili da dobiju sertifikate i medalje.

Kasnije je Roman izveo solo na bajanu, verziji harmonike.

"Vratili smo se plesu i bajanu. Vratio se u školu, nastavlja školovanje", rekao je Jaroslav.

"On je sada treći razred. Dajemo sve od sebe da budemo bolji."

Jaroslav je rekao da Roman čekajku još godine liječenja da bi se potpuno oporavio, uključujući operaciju, implantaciju kose i korekcije uha.

"Korak po korak bavićemo se ovim i sve će biti u redu", rekao je Jaroslav.

Preferira da se ne zadržava previše na prošlosti.

"On je fantastičan dječak. Mislim da nije pitanje kroz šta je prošao, već kako će dalje... Nadam se da će nastaviti sa istom snagom kao sada da raste, da se razvija", rekao je Jaroslav.

Bonus video: