Ukrajinski zvaničnici: Ruske snage pogodile centar za pomoć i zdravstvenu zgradu, ubijene tri osobe, 11 ranjenih

U jutarnjim satima u granatiranju grada Hersona na jugu zemlje poginule su dvije osobe, a dvije su povrijeđene, rekao je Roman Mročko, načelnik gradske vojne uprave u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram

3971 pregleda 1 komentar(a)
Ukrajinski vojnici u regionu Černigova, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici u regionu Černigova, Foto: Reuters

Ruske snage pogodile su centar za pomoć, zdravstvenu zgradu i rezidencije u južnim i istočnim regionima Ukrajine, ubivši tri osobe i ranivši najmanje 11, saopštili su danas zvaničnici, prenosi agencija Rojters.

U jutarnjim satima u granatiranju grada Hersona na jugu zemlje poginule su dvije osobe, a dvije su povrijeđene, rekao je Roman Mročko, načelnik gradske vojne uprave u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Četiri ljekara su takođe povrijeđena kada je ruski projektil pogodio zdravstvenu zgradu, rekao je Mročko.

U raketnom udaru preko noći na grad, gađan je humanitarni centar "Ja sam Herson“, uništavajući zalihe pomoći, navodi se u saopštenju Međunarodnog komiteta spasavanja.

Nije povrijeđeno osoblje ili posjetioci, navodi se u saopštenju.

Lokalni zvaničnici rekli su da je Rusija ispalila dvije rakete S-300, takođe oštetivši stambene zgrade u blizini.

"Izdržali smo besanu noć zbog nemilosrdnih eksplozija dok smo bili svjedoci našeg čvorišta zahvaćenog plamenom. U zoru, razorne posljedice su otkrile da je skoro sve pretvoreno u pepeo", rekla je Natalija Humena, koordinatorka projekta u centru, prenijo je IRC.

Ruske snage su u utorak koristile i višecjevni raketni sistem "Grad" za dvočasovni napad na grad Časiv Jar na istočnoj liniji fronta, saopštilo je Generalno tužilaštvo.

Pedesetogodišnji meštanin preminuo je na licu mjesta od zadobijenih povreda, a pet osoba je povrijeđeno, saopštila je kancelarija na Telegramu.

"U vrijeme napada ljudi su dobijali vodu i hljeb od dobrovoljaca", navodi se u saopštenju.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi detalje oba incidenta.

Rusija je negirala da je namjerno gađala civile u svojoj invaziji na Ukrajinu koja je počela u februaru 2022. godine, iako su hiljade poginule u ruskim vazdušnim napadima širom zemlje.

Bonus video: