Ukrajina vidi "veliki rizik" od gubitka rata ako Kongres SAD odloži vitalnu pomoć

Administracija predsjednika Džozefa Bajdena zatražila je od Kongresa u oktobru skoro 106 milijardi dolara za finansiranje ambicioznih planova za bezbjednost granica Ukrajine, Izraela i SAD, ali republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom sa malom većinom odbili su taj paket

17046 pregleda 9 komentar(a)
Ukrajinski vojnici na ratištu, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici na ratištu, Foto: Reuters

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je danas da bi odlaganje američke pomoći Kijevu o kojoj se raspravlja u Kongresu stvorilo "veliki rizik" da Ukrajina izgubi rat sa Rusijom, prenosi agencija Rojters.

Primjedbe Andrija Jermaka bile su neke od najiskrenijih do sada visokog kijevskog zvaničnika dok se neizvjesnost vrti oko budućnosti vitalnih paketa pomoći Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU) dok traje rat Ukrajine sa Rusijom.

Ako se pomoć odloži, "to predstavlja veliki rizik da možemo biti u istoj poziciji u kojoj smo sada", rekao je on, obraćajući se prisutnima na engleskom.

"I naravno, to onemogućava ovu veoma veliku mogućnost da se neprekidno oslobađa i daje veliki rizik da se izgubi ovaj rat."

U ponedjeljak su zvaničnici Bijele kuće rekli da SAD ponestaje vremena i novca da pomognu Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Administracija predsjednika Džozefa Bajdena zatražila je od Kongresa u oktobru skoro 106 milijardi dolara za finansiranje ambicioznih planova za bezbjednost granica Ukrajine, Izraela i SAD, ali republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom sa malom većinom odbili su taj paket.

Američki zvaničnici se nadaju da još uvijek mogu da dobiju odobrenje značajnog paketa.

Jermak je kao problem izdvojio prijetnju da više ne bude direktne budžetske podrške.

Ukrajinska vlada očekuje da će sljedeće godine imati budžetski deficit od 43 milijarde dolara.

"Naravno, bez ove direktne budžetske podrške biće teško zadržati... na (istoj) poziciji i... da ljudi zaista prežive... u situaciji kada će se rat nastaviti," rekao je on.

"Zato je izuzetno kritično važno da ova podrška bude izglasana i izglasana što je prije moguće."

Jermak je bio u drugoj posjeti Vašingtonu za nekoliko nedjelja.

On je rekao da planira da izvrši pritisak na zakonodavce i zvaničnike administracije o tome koliko je važno da Kongres odobri novi paket pomoći.

Ukrajina je ove godine sprovela veliki kontraofanzivni napad, ali nije uspjela da probije ruske odbrambene linije.

Rusija je sada u ofanzivi na istoku.

Jermak je rekao da Kijev ima plan za narednu godinu.

"Mi zaista imamo plan i ovaj plan... uključuje vojne operacije... uključuje diplomatske aktivnosti i naravno uključuje našu saradnju u komunikaciji i informisanju", rekao je on.

Bonus video: