Fijala: Ako SAD i EU prestanu da pomažu Ukrajini dobićemo Rusiju na granici sa Slovačkom

Naglasio je da, iako Češka spada u vrlo oprezne zemlje kada je u pitanju predstojeća debata o povećanju višegodišnjeg budžetskog okvira Evropske unije, sledeće nedelje će podržati u EU da se taj budžet poveća za pomoć Ukrajini

2806 pregleda 5 komentar(a)
Fijala, Foto: Shutterstock
Fijala, Foto: Shutterstock

Najviši češki zvaničnici, predsjednik, premijer i šefovi oba doma parlamenta upozorili su danas građane i političare opozicije na redovnom sastanku državnog vrha u Pragu o spoljnoj politici da podrška Ukrajini ne treba da ih "iritira", jer ona koči agresivnu politiku Rusije a ako prestane, dobiće Rusiju na granici Slovačke.

"Šta znači naša pomoć Ukrajini? Znači podršku našoj bezbjednosti, podršku evropskoj bezbjednosti, podršku stabilnosti u svetu. Kakav bi bio rezultat kada bismo prestali? Ako bi prestali da pomažemo Ukrajini dobili bi Rusiju na granici sa Slovačkom", kazao je novinarima posle sastanka češkog državnog vrha premijer Petr Fijala.

Naglasio je da, iako Češka spada u vrlo oprezne zemlje kada je u pitanju predstojeća debata o povećanju višegodišnjeg budžetskog okvira Evropske unije, sledeće nedelje će podržati u EU da se taj budžet poveća za pomoć Ukrajini.

"Podrška Ukrajini je za neke građane i neodgovorne političare iritirajući faktor. Treba neprestano da ponavljamo da je pomoć tu zbog bojazni od agresivne Rusije koja neće da poštuje međunarodni poredak, da će van okvira međunarodnog prava da djeluje na svoje susjede. Ako ne želimo da Rusija odlučuje ko će biti član koje međunarodne organizacije i kakvu će ko spoljnu politiku voditi, onda moramo da pomažemo Ukrajini", kazao je predsjednik Češke Petr Pavel.

I češki predsjednik i premijer naglasili su da su od pomoći pojedinačnih zemalja važnije pomoć iz SAD i od EU kao cjeline.

"Sa SAD i EU razgovaramo da je naš zajednički cilj da se Rusija ne inspiriše i ne stekne uvjerenje da uspijeva i da ne krene u ostvarivanje svojih ciljeva", kazao je češki predsjednik.

Češki najviši zvaničnici takođe su podržali ulazak Rumunije u šengenski prostor.

Bonus video: