Ruski raketni napadi na ukrajinske regije, ima mrtvih i ranjenih: Uzbune u Kijevu, Čerkasiju, Hersonu, Harkovu...

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je da je oborilo 14 od ukupno 19 krstarećih raketa koje je Rusija lansirala na teritoriju Ukrajine tokom jutra 8. decembra

4605 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters

Rusija je 8. decembra pokrenula novi talas raketnih i bespilotnih napada na nekoliko ukrajinskih regiona, ubivši najmanje jednu osobu, ranivši nekoliko drugih i nanijevši značajnu štetu civilnoj i energetskoj infrastrukturi, izvijestio je ukrajinski vojni i regionalni zvaničnik.

Uzbuna za vazdušni napad proglašena je rano 8. decembra u Kijevu i većini ukrajinskih regiona. Upozorenje je obuhvatilo Čerkasi, Kirovograd, Herson, Mikolajev, Černihiv, Poltavu, Dnjepropetrovsk, Zaporožje, Donjeck, Harkov i Sumi.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je da je oborilo 14 od ukupno 19 krstarećih raketa koje je Rusija lansirala na teritoriju Ukrajine tokom jutra 8. decembra.

"Dio neprijateljskih projektila gađao je infrastrukturne objekte u (jugoistočnoj) regiji Dnjepropetrovsk", navodi se u saopštenju vazdušnih snaga.

"Druga grupa projektila, nakon što je stigla do Dnjepra, promijenila je smjer kretanja prema Kijevu. Od devet sati ujutru je uništeno 14 od 19 krstarećih projektila Kh-101/Kh-555 u Dnjepropetrovskoj i Kijevskoj oblasti", navodi se u saopštenju.

Ruski projektil pogodio je grad Pavlograd u Dnjepropetrovskoj oblasti, ubivši jednog stanovnika i ranivši četiri osobe, od kojih dvoje teško, javio je guverner regije Serhij Lisak na Telegramu.

Pet dronova je takođe oboreno iznad okruga Pavlohrad i Sunelnik u Dnjepropetrovsku, rekao je Lisak.

Šest vođenih projektila S-300 lansirano je i na oblast Harkova, saopštila je protivvazdušna odbrana.

Regionalni guverner Oleh Sinehubov rekao je na Telegramu da su u raketnom napadu ranjene dvije osobe i da je pričinjena šteta na stambenoj infrastrukturi, uključujući školu.

U harkovskom okrugu Kupjansk, tri osobe su ranjene, a jedna stambena zgrada je oštećena ruskim granatiranjem, rekao je Sinehubov.

Ukrajina se priprema za drugu zimu u ratu sa Rusijom usred intenzivnih borbi na istoku, posebno oko industrijskog grada Avdijevke u Donjeckoj oblasti.

Ukrajinski branioci odbili su 30 ruskih napada u oblasti Avdijevke u posljednja 24 sata, izvijestio je Generalštab ukrajinske vojske u svom izvještaju od 8. decembra.

Ruske snage već nekoliko sedmica pokušavaju da opkole Avdijevku, koja je postala najnoviji simbol ukrajinskog otpora.

Avdijevka je ostala u ukrajinskim rukama čak i nakon što je Rusija 2014. zauzela velike dijelove regije Donjeck, uključujući grad Donjeck, koji se nalazi samo deset kilometara južno.

Kako se hladna sezona približava, ukrajinske vlasti su zamolile ljude da štede energiju nakon što je granatiranje pogodilo elektranu u blizini linije fronta, uzrokujući ozbiljnu štetu i onesposobljavajući dva energetska bloka.

Ministarstvo energetike saopštilo je da zbog zastoja dva bloka i povećanja potražnje postoji privremena nestašica struje. Ministarstvo je apelovalo na potrošače da podrže energetske radnike koristeći električnu energiju "mudro i ekonomično".

Bonus video: