Španska ministarka Nadia Kalvinjo biće nova šefica Evropske investicione banke

Nadia Kalvinjo će dužnost predsjednice banke sa sjedištem u Luksemburgu preuzeti 1. januara

3071 pregleda 0 komentar(a)
Kalvinjo, Foto: Reuters
Kalvinjo, Foto: Reuters

Španska ministarka finansija Nadia Kalvinjo biće nova šefica Evropske investicione banke (EIB), složile su se danas članice EU.

Nadia Kalvinjo će dužnost predsjednice banke sa sjedištem u Luksemburgu preuzeti 1. januara.

Jedna od konkurentkinja Nadie Kalvinjo za čelnu poziciju u EIB tokom proteklih nekoliko mjeseci bila je i Margrete Vestager koja je uzela odsustvo sa dužnosti evrokomesarke za digitalnu agendu i konkurenciju da bi "učestvovala u trci".

Novinarima u Briselu Kalvinjo je rekla da je zahvalna i počastvovana što je dobila podršku kolega ministara finansija da bude na čelu EIB, prenio je Politiko.

"EIB će imati još značajniju ulogu u budućnosti da finansira zelenu tranziciju, obezbijedi finansijsku podršku za obnovu Ukrajine i takođe podrži ulogu Evrope u svijetu", rekla je Kalvinjo.

Ministri finansija 27 članica EU izabrali su Kalvinjo na sastanku u Briselu nakon što su veći dio prethodne noći razgovarali, ali nisu uspjeli da postignu dogovor, o reviziji nacionalnih pravila o potrošnji od strane EU, piše briselski portal.

Inače, ministri nisu danas ni glasali za špansku ministarku jer je već imala jasnu potrebnu većinu.

Nova šefica EIB biće zadužena za usmeravanje milijardi evra zajmova u velike infrastrukturne projekte širom Evrope i imaće ključnu ulogu u obnovi Ukrajine i obezbjeđivanju finansija za borbu protiv klimatskih promjena narednih godina.

Izbor prvog čovjeka EIB vodio je belgijski ministar finansija Vinsent Van Petegem.

"Uvjeren sam da će Nadia (Kalvinjo) biti veoma dobar predsjednik", rekao je belgijski ministar dodajući da je bilo pet odličnih kandidata ali da će sa Kalvinjo EU imati snažnog sledećeg predsednika EIB.

Kalvinjo će zamijeniti Njemca Vernera Hojera koji je vodio EIB u dva mandata, od 2012.

Bonus video: