Putin će se ponovo kandidovati za predsjednika Rusije

Putin je 5. aprila potpisao zakon koji mu omogućava da potencijalno ostane na vlasti do 2036. godine

4647 pregleda 16 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će se ponovo kandidovati za funkciju na izborima zakazanim za 17. mart 2024. godine.

Državna novinska agencija TASS citirala je Putina 8. decembra koji je rekao da će se kandidovati nakon što je prisustvovao ceremoniji u Kremlju.

Na događaju je vojnicima koji su se borili u Ukrajini dodijeljena najveća vojna čast Rusije, zlatna zvijezda heroja Rusije.

Putin, kojem je Boris Jeljcin predao dužnost predsjednika posljednjeg dana 1999. godine, već je predsjednik duže od bilo kojeg drugog ruskog vladara od vremena Josifa Staljina, nadmašivši čak i 18-godišnji mandat Leonida Brežnjeva.

Putin je 5. aprila potpisao zakon koji mu omogućava da potencijalno ostane na vlasti do 2036. godine.

Zakon, koji su nedavno usvojila oba doma parlamenta, usklađuje nacionalne izborne zakone s ustavnim promjenama koje su građani izglasali prošle godine.

Jedna od ustavnih promjena omogućava Putinu da bude ponovo izabran kada mu istekne aktuelni mandat 2024. godine, kao i 2030. ako to želi.

Putin je inače optuženik najvišeg profila kojeg Međunarodni krivični sud traži u svojoj, više od dvije decenije dugoj, istoriji.

Bonus video: