Velika Britanija kaže da je Ruandi platila oko 270 miliona eura za blokirani sporazum o azilu

Plan je osporen na sudovima u Velikoj Britaniji, gdje je prošlog mjeseca Vrhovni sud presudio da je ta politika nezakonita jer Ruanda nije bezbjedna zemlja za izbjeglice

4336 pregleda 1 komentar(a)
Sunak, Foto: Reuters
Sunak, Foto: Reuters

Premijer Velike Britanije Riši Sunak je danas pod pritiskom da objasni zašto je Vlada platila Ruandi 230 miliona funti (oko 270 miliona eura) da bi primila azilante koje London neće, a po tom sporazumu nijedan azilanat nije ni otišao tamo.

Ta suma je skoro duplo veća od 140 miliona funti koliko je Velika Britanija ranije rekla da je dala vladi Ruande po sporazumom iz aprila 2022. godine. Po tom sporazumu bi migranti koji ilegalno preko Lamanša dođu u Veliku Britaniju, bili poslati u Ruandu, gdje bi bili obrađivani njihovi zahtjevi za azil od čega bi zavisilo šta će potom biti s njima.

Plan je osporen na sudovima u Velikoj Britaniji, gdje je prošlog mjeseca Vrhovni sud presudio da je ta politika nezakonita jer Ruanda nije bezbjedna zemlja za izbjeglice.

Uprkos presudi i sve većim troškovima, Sunak se obavezao da će nastaviti sa planom koji je uskomešao strasti u vladajućoj Konzervativnoj stranci i ugrozio njegovu lidersku poziciju.

On je rekao da će novi zakon, smišljen tako da poništi presudu britanskog Vrhovnog suda, okončati "vrtešku pravnih izazova" koji su spriječili Vladu da postupi po sporazumu koji je sklopila sa Ruandom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je Ruandi uplatilo dodatnih 100 miliona funti u tekućoj finansijskoj godini i da očekuje da će dati još 50 miliona funti u narednih godinu dana.

Britanska vlada tvrdi da će deportacije obeshrabriti druge migrante da krenu na rizičan put preko Lamanša i da će osujetiti djelovanje bandi koje krijumčare ljude.

Kritičari navode da nije ni etično ni izvodljivo slati migrante u zemlju udaljenu 6.400 kilometara, bez šanse da se ikada nastane u Velikoj Britaniji.

Ministar za imigraciju Tom Pursglov branio je trošak, rekavši da će novac osigurati da "sva prava infrastruktura za podršku partnerstvu bude postavljena".

Opozicione liberalne demokrate saopštile su da je to "neoprostivo rasipanje novca poreskih obveznika".

Plan za imigrante od ključnog je značaja za cilj britanske vlade da migrante kojima nije odobren azil spriječi da čamcima preko Lamanša iz Francuske dolaze u Englesku što je više od 29.000 ljudi učinilo ove godine, a 46.000 prošle.

Bonus video: