Saksonija Alternativu za Njemačku proglasila ekstremističkom

Saksonija je treća od 16 njemačkih saveznih država koja je tako klasifikovala AfD, partiju koja je ove godine dramatično povećala popularnost

1287 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Služba bezbjednosti savezne države Saksonije u petak je desničarsku partiju Alternativa za Njemačku (AfD) definitivno kategorisala kao ekstremističku.

"Više nema nikakve sumnje u desničarsko-ekstremističku orijentaciju AfD u Saksoniji," rekao je u Drezdenu šef savezne službe za zaštitu ustavnosti Dirk-Martin Kristijan (Christian).

Saksonija je treća od 16 njemačkih saveznih država koja je tako klasifikovala AfD, partiju koja je ove godine dramatično povećala popularnost.

Prethodno su savezne ogranke AfD u fasciklu sa ekstremistima smjestile Saksonija-Anhalt, prošlog mjeseca, i Tiringija, još 2021. Kategorisanje AfD kao ekstremističke vlastima daje šira ovlašćenja prismotre i praćenja.

Nacionalno, AfD je formalno pod sumnjom službi da je ekstremistička.

Dogodine istočne savezne države Saksonija, Tiringija i Brandenburg održavaju izbore, a AfD je u tom dijelu Njemačke veoma snažna, a još jača.

Sve velike partije centra su ranije isključile mogućnost ikakve saradnje sa AfD.

Partija je u Saksoniji četiri godine bila pod prismotrom, a od februara 2021. formalno je proglašena potencijalno ekstremističkom organizacijom.

Služba je u petak navela da je u međuvremenu prikupila brojne izjave i političke zahtjeve važnijih funkcionera AfD, a posebno izabranih.

"Sve to skupa bez ikakve sumnje dokazuje da savezna AfD promoviše protivustavne ciljeve," rekao je Kristijan.

Služba za zaštitu ustavnosti Saksonije nabraja političke ciljeve AfD po pitanju migracija, državljanstva i neprijateljstvo prema islamu i muslimanima, kao i da je agitovala protiv države tokom pandemije.

AfD je na posljednjim izborima za parlament Saksonije osvojila 27,5 odsto glasova, a u skorašnjim anketama se na prvom mjestu izjednačila sa konzervativnom demohrišćanskom unijom (CDU), na 33 odsto.

Partija stoji na tvrdim stavovima protiv useljenika, a politički profitira od bojazni njemačkih građana zbog rastućeg broja potencijalnih azilanata.

U nacionalnim anketama, AfD se drži na oko 20 odsto podrške i izvlači korist iz raširenog nezadovoljstva tročlanom koalicijom kancelara Olafa Šolca (Scholz).

Bonus video: