Putina „nagovorili” da se ponovo kandiduje

Ruski lider poslao poruku svijetu “spontanom” objavom da želi još jedan mandat

11204 pregleda 13 komentar(a)
Putin na ceremoniji dodjele odlikovanja, Foto: Rojters
Putin na ceremoniji dodjele odlikovanja, Foto: Rojters

Vrhovni lider Rusije, Vladimir Putin, nije čak ni gledao u kameru kada je objavio da namjerava da ostane u Kremlju još makar šest godina kao lider najveće svjetske nuklearne sile.

Nakon što je zakačio medalje zlatna zvijezda, simbol Heroja Ruske Federacije, na revere vojnika koji su se borili u Ukrajini, neki od muškaraca i majki poginulih pritrčali su jednom od najbolje čuvanih lidera na svijetu u Velikoj palati Kremlja, prenio je Rojters.

Artjom Žoga, potpukovnik rođen u sovjetskoj Ukrajini koji se bori za Rusiju, zamolio je Putina da se ponovo kandiduje: “Vi ste naš predsjednik, mi smo vaš tim. Potrebni ste nam. Potrebni ste Rusiji.”

Putin mu se zahvalio.

“Neću kriti da sam imao različite misli u različitim trenucima, ali ja sada vrijeme da donesem odluku. Kandidovaću se za mjesto predsjednika,” rekao je Putin.

Ostali, uključujući Sapižat Mazajevu, majku palog borca koji je odlikovan kao heroj Rusije, rekla je 71-godišnjem predsjedniku da njegov rad treba da se nastavi.

Rojters piše da ambijent Putinove objave, u društvu odlikovanih vojnika i majki palih boraca, možda ukazuje na to kako on zamišlja svoju vladavinu, a neki posmatrači prilika u Kremlju kažu da bi to moglo dati nagovještaj o budućnosti rata u Ukrajini.

“Putin ide na izbore kao vojni lider zemlje u ratu,” rekao je Sergej Markov, bivši savjetnik Kremlja.

“Upravo to poručuje izbor mjesta Putinove objave: na zahtjev oficira, heroja Rusije, heroja rata u Donbasu”.

Markov je rekao da je sama činjenica što je pristao da se kandiduje na zahtjev Žoge, koji je rođen u Donjecku i čiji se bataljon Sparta borio na strani proruskih snaga na istoku Ukrajine prije invazije 2022, ukazao na to da Putin želi da osvoji čitavu oblast Donbas.

Ruski lider sa Artjomom Žogom, komandantom bataljona Sparta
Ruski lider sa Artjomom Žogom, komandantom bataljona Sparta foto: Reuters

Rusija trenutno kontroliše nešto manje od petine Ukrajine, ali ne i cijeli Donbas, koji se sastoji od Donjecke i Luganske oblasti.

Ukrajina kaže da neće stati dok ne istjera sve neprijateljske vojnike, iako njena kontraofanziva ove godine nije uspjela da probije ruske linije.

Neću kriti da sam imao različite misli u različitim trenucima, ali je sada vrijeme da donesem odluku. Kandidovaću se za mjesto predsjednika

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je proteklih sedmica govorio da se veoma nada da će se Putin kandidovati, rekao je da je objava bila spontana i negirao da je scena unaprijed pripremljena.

“Postavljeno mu je pitanje i on je odgovorio. Pa, da, to je bilo potpuno spontano,” rekao je Peskov. “On je reagovao na apele heroja, stoga da, to je bila reakcija na apel ljudi.”

Način na koji je objavio kandidaturu, priznajući teret funkcije, takođe daje indicije o stavovima Kremlja o unutrašnjoj politici, kažu politički analitičari.

“Televizija to stavlja u kontekst: skromni Putin, zaokupljen stvarnim poslovima”, rekla je Tatjana Stanovaja, osnivač firme za političke analize R.Politik.

Putin, kome je Boris Jeljcin predao funkciju posljednjeg dana 1999. godine, već je bio predsjednik duže od bilo kog drugog vladara Rusije od Josifa Staljina, i nadmašio je čak i vladavinu Leonida Brežnjeva 1964-82.

Time što je udovoljio željama vojnika koji se bore u Ukrajini, Putin je mogao da istakne da će njegovo vođstvo biti potrebno dok se Rusija suočava sa Zapadom u najvećem takvom sukobu od Kubanske raketne krize 1962. godine, ističe Rojters.

“Možete vidjeti da su Rusija i Putin, na čelu Rusije, predvodili proces tektonskih promjena,” rekao je Peskov. “Rusija je vrlo riješena da brani svoje interese.”

U Rusiji, Putin se predstavlja kao lider koji je spasio Rusiju od spirale katastrofalnog pada koji je uslijedio nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. Neke ankete pokazuju da on uživa podršku više od 80 odsto birača.

Iako je ministar odbrane Sergej Šoju bio u raskošnoj dvorani Georgijevski na ceremoniji dodjele medalja, Putin nije bio okružen najvišim zvaničnicima, nego vojnicima sa ratišta.

“Danas, pod svodovima Georgijevske dvorane Kremlja, koja oličava veličinu ruske vojne slave, odajemo počast herojima naše otadžbine”, rekao je Putin.

“Ubijeđen sam da ćemo zajedno definitivno postići naše ciljeve.”

Centralna izborna komisija Rusije je juče objavila da će izbori prvi put biti održani tokom tri dana - od 15. do 17. marta.

Opozicioni političar Aleksej Navaljni je u zatvorskoj koloniji a drugi kritičari u inostranstvu nakon stalnog obračuna sa njima tako da Putin nema ozbiljnog političkog rivala kod kuće.

Bonus video: