Grčka i Turska uplovile u "mirne vode"

Grčki premijer Micotakis i turski predsjednik Erdogan djelovali su pomirljivo na sastanku u Atini. O razlikama žele da pregovaraju kasnije - za sada plove "mirnim vodama"

11632 pregleda 57 reakcija 1 komentar(a)
Erdogan i Micotakis, Foto: Reuters
Erdogan i Micotakis, Foto: Reuters

Pozitivna iznenađenja su trenutno rijetka u međunarodnoj politici. Još više kada dolaze od nekoga poput Redžepa Tajipa Erdogana. Prije skoro godinu i po dana turski predsjednik je zaprijetio Grčkoj invazijom - "doći ćemo jedno veče iznenada", najavio je tada. Ali krajem sedmice (7. 12. 2023.) on se pojavio u Atini kao miran komšija koji govori o "novoj eri" u tursko-grčkim odnosima.

Bila je to prva Erdoganova posjeta Atini poslije šest godina. Došao je sa polovinom svog kabineta na 5. sastanak Vrhovnog savjeta za saradnju - bilateralnog foruma za grčko-tursku saradnju koji je osnovan 2010. ali se godinama nije sastajao.

Dugo očekivana izjava prijateljstva

Vrhunac posjete bilo je potpisivanje Deklaracije o prijateljstvu dvije zemlje, o čemu donedavno nije moglo ni da se sanja. Prije tri decenije, 1992. tadašnji grčki premijer Konstantinos Micotakis, otac aktuelnog premijera Kirijakosa, bezuspješno je pokušavao da ubijedi tadašnjeg turskog predsjednika Sulejmana Demirela da sklope pakt o prijateljstvu. Nakon mnogo tenzija, sada je to ostvareno.

Ovom Deklaracijom o prijateljstvu, Grčka i Turska se obavezuju da će se angažovati u stalnim konstruktivnim konsultacijama i da će se uzdržati od bilo kakve izjave ili akcije koja bi mogla da ugrozi održavanje mira i stabilnosti. Ovo je samo izjava namere i nije obavezujuća po međunarodnom pravu, međutim, to ukazuje da će se mirna klima u bilateralnim odnosima nastaviti.

Jednako obećavajući je bio i Erdoganov poziv Micotakisu da posjeti Ankaru sledećeg proljeća.

Vize za narod, a teška pitanja neki drugi put

Erdogan je dobio potvrdu grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa da će turski državljani koji žele da posjete ostrva u istočnom Egeju dobijati vize na godinu dana. I obećanje: da će se Grčka zalagati u EU kako bi turski poslovni ljudi i naučnici lakše dobijali vize.

O teškim pitanjima pomorskih granica nije se razgovaralo. "Kada se steknu uslovi, možemo da pristupimo definisanju epikontinentalnog pojasa i Ekskluzivne ekonomske zone (EEZ)", rekao je grčki premijer. U ovom trenutku, zaključak je da uslovi nisu sazreli.

Let's do business

Dvije zemlje žele da ekonomski bliže sarađuju. Micotakis i Erdogan su ponovili cilj da se obim bilateralne trgovine udvostruči sa sadašnjih 5,5 milijardi dolara na 10 milijardi dolara za pet godina.

U okviru Vrhovnog savjeta za saradnju potpisano je ukupno 15 sporazuma i zajedničkih deklaracija u oblastima trgovine, investicija, izvoza, kulture, sporta,turizma, nauke i carina.

Izbjeglice - uzajamno slanje oficira za vezu

Atina i Ankara žele blisko da sarađuju i po pitanja izbjeglica. Radi ograničavanja ilegalne imigracije iz Turske u Grčku - na grčko ostrvo Lezbos i u Izmir u Turskoj biće poslati oficiri za vezu koji bi trebalo da koordinišu mjere.

Grčki premijer je donedavno govorio o „hibridnom ratu" od strane Turske - sada se čini da je uvjeren u Erdoganovu spremnost da sarađuje po pitanju izbjeglica.

Mirne vode

Erdogan se osmjehivao svim svojim sagovornicima, što je za njega neobično, i pored Kirijakosa Micotakisa govorio o „problemima koje braća mogu imati među sobom" i koji se mogu riješiti uz malo dobre volje na obje strane. Erdogan se trudio da ne kaže ništa što bi moglo da uznemiri njegovog domaćina.

Želja da se izbjegne svaka mogućnost skandala tokom ove posjete bila je tolika da su Erdogan i Micotakis na konferenciji za štampu samo dali izjave - pitanja nisu bila dozvoljena. Uostalom, stavovi dvojice šefova država i vlada o kiparskom pitanju, ali i o ratovima u Ukrajini i posebno u Gazi, su dijametralno suprotni.

Kirijakos Micotakis opisao je taj dan kao "poseban". Rekao je da je njegova "istorijska obaveza" da izgradi veze dvije zemlje. On se sa turskim predsjednikom dogovorio da dvije zemlje povedu "mirnim putem". "Ako naše razlike ne možemo da premostimo, onda te razlike bar ne bi trebalo da izazovu krize", rekao je on.

Erdogan je govorio, pomalo lirski, o "mirnim vodama" i o Egejskom moru, koje "želimo da pretvorimo u more mira i saradnje".

Za Erdogana je važno da pokaže da je sposoban da održi dobre odnose sa barem jednim susjedom. Sa svoje strane, Micotakis želi da smiri tenzije u Egejskom moru do te mjere da se grčka javnost više ne plaši svog teškog susjeda.

Bonus video: