Makron ponovio podršku Ukrajini za pristupne pregovore o članstvu u EU

Šefovi država i vlada EU u četvrtak i petak treba da donesu odluku o pokretanju pregovora o pridruživanju Ukrajine. Međutim, mađarski premijer Viktor Orban ostaje uporan u svom protivljenju otvaranju tog procesa.

2574 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron ponovio je podršku Francuske otvaranju pregovora Ukrajine o pristupanju Evropskoj uniji, koje trenutno blokira Mađarska.

Makron je, tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, pozdravio usvajanje u ukrajinskom parlamentu 8. i 9. decembra „nekoliko tekstova zakona, koji se posebno odnose na prava nacionalnih manjina, reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije“, saopštila je Jelisejska palata.

„Ukrajina time pokazuje svoju odlučnost da odmah odgovori na preporuke koje joj je dala Evropska komisija“, dodalo je francusko predsjedništvo.

Šefovi država i vlada EU u četvrtak i petak treba da donesu odluku o pokretanju pregovora o pridruživanju Ukrajine.

Međutim, mađarski premijer Viktor Orban ostaje uporan u svom protivljenju otvaranju tog procesa.

„Ukrajina je poznata kao jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu. Ne možemo da donesemo odluku da započnemo proces pregovora o pristupanju“, rekao je on poslije sastanka sa Makronom prošlog četvrtka u Parizu.

Francuski predsjednik je takođe „ponovio nepokolebljivu podršku Francuske Ukrajini suočenoj sa ratom koji vodi Rusija“, dodaje se u saopštenju Jelisejske palate.

Zelenski je na platformi Iks ukazao da je obavijestio svog francuskog kolegu o vojnim dešavanjima na liniji fronta.

„Razgovarali smo o našim prioritetnim potrebama i sljedećem paketu francuske vojne pomoći koji će značajno ojačati ukrajinsku vatrenu moć“, napisao je Zelenski.

Bonus video: